магистратите ВСС съдийска колегия позиция Полфрийман съдебна власт

Магистратите с 4500 лв. заплати

С 10% ще бъдат увеличени заплатите на магистратите и служителите в съдебната система, съобщава „Правен свят“. За магистратите това прави месечно между 2 и 4500 основно трудово възнаграждение. Служителите пък занапред ще взимат между 1000 и 2000 лв.

След увеличението на заплатите магистратите от върховните съдилища и прокуратури ще получават основно месечно възнаграждение от близо 4500 лв.

На ниво – апелативен съд и апелативна прокуратура основната заплата ще е малко над 3 700 лв. Малко над 3 000 лв. става основната заплата на окръжно ниво, а на районно малко под 2 500 лв., като съдиите в СРС и прокурорите в СРП ще получават по близо 300 лв. повече

Това става факт след близо 1 месец почивка в първото си заседание за 2019-та година. Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) ще обсъди и реши един от най-важните и вълнуващи въпроси в съдебната система – този за увеличаването на възнагражденията на магистратите и служителите, съобщава „Правен свят“.

Въпреки, че кадровият орган бе планувал увеличението на възнагражденията в съдебната система да е със 17% за настоящата година, в крайна сметка се оказа, че според разчетите на Министерството на финансите парите ще стигнат за 10%, както е предвидено за всички служители от държавната администрация.

Разминаванията в парите за съдебната система обаче не се изчерпиха само с орязването на процента за увеличение на заплатите на магистрати и служители. Малко преди приемането на бюджета за 2019 година, стана ясно, че в частта, която касае съдебната власт,

Министерство на финансите бе предвидило промяна на чл. 352 от Закона за съдебната власт (ЗСВ), чието приемане щеше да наложи драстично орязване на парите за облекло на съдебната администрация – от около 2000 лв. на година – на до 450 лв. Това доведе до нажежаване на настроенията сред служителите в съдебната система, както и в крайна сметка до работна среща между главния прокурор Сотир Цацаров и финансовия министър Владислав Горанов, по време на която „обвинител №1“ се застъпи за исканията на съдебните служители, и след която стана ясно, че парите за дрехи няма да се намаляват.

След разразилият се скандал с парите за облекло на съдебната администрация, Финансовото ведомство стопи и вечната разлика между поисканото от кадровия орган за идната година и отпуснатото от 103 млн. лв. на 65 млн. лв.

- реклама -