Скаптопара

Магистрала Струма погребва античното селище Скаптопара – СНИМКИ

Бъдещето трасе на Автомагистрала „Струма” от Благоевград до Крупник ще мине върху разкритите по време на строителството останки от древното селище „Скаптопара”, предшественик на днешния Благоевград.

160 работници, 30 археолози, екип от реставратори, геодезисти и др. работят на разкопките край благоевградското село Покровник, ръководени от доц. д-р Здравко Димитров от НАИМ-БАН.

Проучванията се извършват по трасето на ЛОТ 3.1.на магистрала „Струма“ от Благоевград до Крупник.

Тук е открито селище от III век със сгради, погребални камери, баня и храм, намерени са керамика, монети и др., както и 57 скелета

Разкопките трябва да приключат до юли, археолозите предполагат, че откритото селище е римското „Скаптопара“, предшественик на днешния Благоевград. Макар че досега тук няма открит надпис, който да го потвърди. Такъв е открит преди години на 2 км. от разкопките в квартал „Грамада” на Благоевград.

Така откритото заради магистралата селище, отново ще го погребе под пластовете насипи и асфалт. Това се случи и с гробището на тракийските войни край Долна Диканя и като неолитното селище отпреди 8 хиляди години край Мурсалево.

Общественици създадоха инициативен комитет, който поиска трасето на магистралата да бъде изместено. Но, според министъра на регионалното развитие Николай Нанков, това няма как да стане.

- реклама -