Магиите на народа на Коми- новият хит е да гонят коронавируса

В Коми още правят и вярват в магии.

Последният хит ритуал за изгонването на коронавируса в ледена дупка на Сусол.

Според местните моржове – здравословният начин на живот и плуването в ледена вода – са способни да повишат имунитета толкова много, че нито един микроб не може да оцелее.

 

Но в Коми има още много ритуали и магии. Ето някой от тях.

Майките учат дъщерите си как да пазят домовете, семейството и добитъка от зли духове. И до днес те поставят кости от мъртви птици под прага и увисват брезови клонки или кожи от хермелин над вратите на колиби, обори и други сгради.

Когато някой мъж е сполетян от голямо нещастие, като например да загуби добитък в гората, жителите на Коми викат на помощ местните шамани. Те пишат кабала (специална молитва към духовете) върху парче дървесна кора. Този „документ“ е разделен на две части: „билет“ и „разписка“. Първата се гори в печката, а втората се оставя в гората, за да могат висшите сили да узнаят за злополучието на човека. Според местните това наистина работи.

Жителите на Коми имат специален ритуал за онези от тях, които искат да намерят любовта. Събират билки и кичур коса в един вързоп и го слагат на място в колибата на обекта на желанията.

Мъртвите роднини могат да изпращат болести на народа на Коми. За да разберат кой е застрашен, шаманите изпълняват ритуала „черешлан“. Те хвърлят цвят от хмел в огъня и увисват секира над него. След това изброяват имената на роднините един по един, докато секирата падне. Всичко това обикновено се прави сутрин, когато мъртвите са още будни. Местните вярват, че след пладне те заспиват и не продумват и думичка.      

- реклама -