Магичното родопско село Гела събра около 20 хиляди души за Гайдарското надсвирване

За 15-ти път магичното родопско село Гела събра около 20 хиляди души за Гайдарското надсвирване и традиционния Илинденски събор на местните родове, който се провежда на поляните около параклиса „Св.Илия” над селото.

Мащабното събитие беше открито днес от зам.-кмета на общината Венера Аръчкова. „Поздравявам изпълнителите и се надявам те да се завръщат всяка година за този празник. Бъдете живи и здрави! Пренасяйте в сърцата си красотата на родопския фолклор, предавайте я на децата си, показвайте я на света. Нека се множат изпълнителите и почитателите на гайдарското изкуство, да израстват млади таланти и всяка година край Гела да създават празник като днешния, за да се дарява с младост традицията на гайдата и да се гарантира нейното безсмъртие”, посочи в словото си Аръчкова.

Според статута на Гайдарското надсвирване записването на участниците става в деня на конкурса.

Журито оценява участниците по 10-то бална система по следните критерии: стил, чисто интониране, постановка, костюм, сценичност, орнаментика, технически умения. Награди се присъждат на всички групи, включително и парични, както и поощрителни за всяка възрастова група. Всеки гайдар получава грамота за участие в надсвирването.

Организатори на Гайдарския конкурс – с. Гела 2017 са Община Смолян, Кметство Широка лъка и спонсори. Те бяха поздравени за добрата организация по време на Гайдарското надсвирване.

Станалият традиционен вече събор привлича всяка година хиляди туристи, дошли да се насладят на изпълненията на гайдарите и от прекрасните гледки на Родопа планина. Кръшни хора, песни и гайдарски мелодии ще огласят Родопите цели два дни по време на събора.

- реклама -