въглища
сн. БГНЕС

MAE: Тази година ще бъде рекордна в потреблението на въглища

Глобалното потребление на въглища се очаква да нарасне до исторически връх през 2022 г. и да остане на подобни нива през следващите няколко години, ако не бъдат положени по-големи усилия за преминаване към нисковъглеродна икономика.

Това сочи доклад на Международната агенция по енергията (МАЕ), публикуван днес, предаде Ройтерс

Високите цени на газа след инвазията на Русия в Украйна и последвалите прекъсвания на доставките накараха някои страни да се обърнат към сравнително по-евтините въглища тази година.

Горещите вълни и засушаването в някои региони също увеличиха търсенето на електроенергия и намалиха генерирането на водната енергия, докато производството от атомните електроцентрали беше на ниско ниво, особено в Европа, където Франция трябваше да спре ядрени реактори за ремонтни дейности.

Годишният доклад на МАЕ за въглищата прогнозира глобалното търсене на въглища да нарасне с 1,2 на сто тази година, надхвърляйки 8 милиарда тона за първи път в историята. Предишната рекордна година бе 2013-а, припомня Ройтерс.

МАЕ също така прогнозира, че потреблението на въглища ще остане на това ниво до 2025 г. Това означава, че въглищата ще продължат да бъдат най-големият единичен източник на емисии на въглероден диоксид в глобалната енергийна система.

Най-голямото увеличение на търсенето на въглища се очаква да бъде в Индия – със 7 на сто, следвана от Европейския съюз (6 на сто) и Китай (0,4 на сто).

Очаква се производството да достигне връх през следващата година, но до 2025 г. да се понижи под нивата от 2022 година.

Тримата най-големи производители на въглища – Китай, Индия и Индонезия – ще достигнат производствени рекорди тази година, но въпреки високите цени и изкушаващите маржове за производителите, няма признаци за нарастващи инвестиции в ориентирани към износ въглищни проекти. Това отразява предпазливостта сред инвеститорите и минните компании относно средносрочните и дългосрочните перспективи за въглищата, се казва в доклада.

- реклама -