Мадуро Венецуела гражданска война Гуайдо

Мадуро: Възможно е да се стигне до гражданска война

Възможно е да се стигне до гражданска война във Венецуела.

Това намекна президентът Николас Мадуро в интервю за телевизия „Ла Секста“, цитирано от ДПА.

Никой не може да каже със сигурност какъв е рискът от подобен сценарий, заяви президентът в интервюто, което предстои да бъде излъчено тази вечер. „Всичко зависи от степента на лудост и агресивност на северните империалисти (САЩ) и техните западни съюзници“, заяви Мадуро.

Остават само няколко часа до изтичане на осемдневния краен срок, който седем страни от ЕС дадоха на Мадуро, за да обяви нови избори. Те заявиха, че след изтичането му ще признаят за президент опозиционния лидер Хуан Гуайдо, председател на парламента.

„Не приемаме ултиматуми от никого“, подчерта Мадуро в интервюто, коментирайки натиска на европейските страни.

На 23 януари Гуайдо се самообяви за временно изпълняващ длъжността президент. Той беше признат незабавно от САЩ и много други страни, припомня Ройтерс.

Американският президент Доналд Тръмп не изключи използването на военна сила във Венецуела.

На 7 февруари в Монтевидео ще се състои първото заседание на контактната група за решаване на кризата във Венецуела, се казва в изявление на европейската дипломатическа служба, цитирано от ТАСС. В него ще участват представители на осем страни от ЕС и четири латиноамерикански държави: Великобритания, Германия, Испания, Италия, Португалия, Франция, Холандия, Швеция, Боливия, Еквадор, Коста Рика и Уругвай.

Решението за създаване на контактната група беше взето на срещата на външните министри на ЕС на 31 януари в Букурещ.

- реклама -