Мадуро

Мадуро се опитвал да изнесе държавни активи в България, твърди венецуелски депутат

Националната петролна компания на Венецуела се е опитала да изнесе държавни средства в България. Това твърди депутат от местния парламент Карлос Папарони.

„Петролеос де Венесуела“ иска да използва брокерска къща в България, за да продължи да краде парите на Венецуела. Вече се свързахме с България!“, написа депутатът в Туитър, уверявайки, че изнасянето на средства ще бъде преустановено незабавно.

Междувременно стана ясно, че петролните пари на Венецуела отиват към руски банки

Петролната компания на Венецуела е поискала от клиентите на своите съвместни предприятия да депозират приходите от продажби в сметка, открита неотдавна в руската „Газпромбанк“, съобщава Ройтерс.

Агенцията се позовава на документ и обяснява прехвърлянето на сметки със санкциите, наложени от САЩ по отношение на Венецуела. Според Ройтерс, петролната компания също така инструктира съвместните си предприятия да прехвърлят доходите си от продажба на нефт по нови сметки в руската банка.

Медията твърди, като се позовавана два източника, че ръководството на Венецуелската държавна петролна компания изисква от своите чуждестранни партньори по усвояване на резервите на петролния пояс на река Ориноко, в най-скоро време да решат дали ще продължат да участват в тези съвместни предприятия. Както пояснява Ройтерс, сред партньорите са Equinor (преди – Statoil), Chevron и Total. Венецуелската държавна петролна компания едновременно разпореди съвместните й предприятие с Equinor и Total – Petrocedeno да преустановят работата.

Централата на Петролеос де Венесуела

Американската администрация на 28 януари наложи санкции срещу Венецуелската държавна петролна компания. В същото време Министерството на финансите на САЩ обеща да започне да издава временни лицензи, позволяващи на нефтено-газовата компания да извършва „някакви транзакции“. Освен това Вашингтон предаде контрола върху част от венецуелските активи в американските банки на лидера на венецуелската опозиция Хуан Гуайдо. Според Вашингтон американската страна се опитва да окаже максимален натиск върху президента на Венецуела Никола Мадуро за провеждане на предсрочни президентски избори.

- реклама -