Мадуро даде 30 дни отсрочка преди да изгони американските дипломати

Венецуела смекчи тона спрямо САЩ като временно отложи искането всички американски дипломати да напуснат страната, съобщава в. „Ню Йорк таймс“. В сряда венецуелският президент Николас Мадуро обяви, че прекъсва дипломатическите си връзки с Вашингтон, който призна опозиционния лидер Хуан Гуайдо за и. д. президент и даде 72 часа на дипломатите да напуснат страната.

Администрацията на американския президент Доналд Тръмп обаче обяви, че няма да се подчини на заплахата на Каракас. Защото Мадуро вече не бил легитимен президент на страната. Някои европейски държави му посатвиха ултиматум – да проведе нови легитимни избори или официално ще признаят лидера на опозицията за държавен глава.

Това накара Каракас да преосмисли заплахата си към чуждестранните дипломати в страната.

Външното министерство на Венецуела обяви в комюнике, че временно прекратява експулсирането на дипломатически лица. Дава 30-дневен срок, в който да се проведат преговори със САЩ за отварянето на „офиси от взаимен интерес“ във Вашингтон и Каракас. Те щи изпълняват ролята на дипломатически служби.

От Държавния департамент на САЩ подчертаха, че основна грижа в момента е сигурността на персонала в дипломатическите служби във Венецуела. Но не възнамеряват да затварят консулствата си или да изтеглят дипломати.

 

Въпреки това част от помощния персонал е бил отзован, съобщава ТАСС. От Външното министерство на Венецуела обявиха, че персоналът на посолството на страната във Вашингтон се е прибрал в Каракас.

- реклама -