Мадрид ще подведе под съдебна отговорност Каталуния заради референдума

Испанският главен прокурор Хозе Мануел Маса съобщи, че регионалните лидери на Каталуния ще бъдат обвинени по съдебен път заради плановете им да проведат референдум за независимост през следващия месец. Той се закани още, че всички материали в подкрепа на вота ще бъдат иззети.

„Подготвят се наказателни обвинения срещу лидерите на каталунския парламент”, заяви пред репортери прокурорът.

Минути след това испанският премиер Мариано Рахой заяви, че решението на каталунското правителство да обяви референдум за независимост на региона е „нетърпим акт на непокорство“ срещу демократичните институции в страната.

Той каза, че правителството отправя искане към Конституционния съд да анулира закона, гласуван от парламента на Каталуния, който прочисти пътя за гласуване на 1 октомври. Рахой посочи още, че всички общини в региона ще бъдат предупредени за „задължението им да възпрепятстват или парализират гласуването”.

Сепаратисткото правителство на Каталуния внесе днес декрет за провеждането на референдум за независимост от Испания, който ще се проведе на 1 октомври тази година.

Декретът бе подписан днес от премиера на Каталуния Карлес Пучдемон, както и от целия му кабинет, за да се демонстрира обединението на автономната област пред заплахите на Мадрид да обяви плебисцита за нелегален.

Ако вотът от националното допитване се окаже положителен, Каталуния предвижда създаването на собствена данъчна администрация, данъчно осигуряване и дипломатическо ведомство.

- реклама -