Потърпевшият Пажета, ФА Къп

Мач от ФА Къп в Англия бе прекратен заради расизъм

Двубой от турнира за ФА Къп на Англия бе прекратен заради расизъм. Новината съобщи БиБиСи. Сблъсъкът между Харингей Бороу и Йоувил не завърши, след като мениджърът на домакините извади тима си заради плюене, обиди на растистка основа и хвърляне на предмети от страна на гостуващите фенове.

Инцидентът идва само четири дни, след двубоя между България и Англия в София, прекратен на два пъти заради расистки обиди от страна на българските фенове. Хаосът по време на срещата и тъжният резултат (0:6) доведе до оставката на президента на БФС Борислав Михайлов.

Какво се случва в мача от ФА Къп

Първият потърпевш е бил вратарят на Харингей Валери Дъглас Пажета. Камерунецът е бил заплют и ударен с бутилка. После защитникът Коби Роу е бил обиждан на расистка основа. „Нямаше как да оставя това да продължи. Не ме интересува, ако ни накажат“, заяви мениджърът на домакините Том Луизу.

Двубоят, игран на „Коулс Парк Стейдиъм“ бе от четвъртия предварителен кръг на турнира. Победителят се класира за първия официален кръг. „Ужасно стресиращо е. Обидите бяха отвратителни. Мениджърът на Йоувил и играчите обаче се държаха много класно. Те дадоха всичко от себе си, за да успокоят феновете. След това казаха, че ако ние напуснем терена и те ще го направят с нас. Аз взех решението и не искам Йоувил Таун да бъде наказан. Ако продължат напред, ние няма да имаме лоши чувства“, добави Луизу.

В момента на прекратяването в 64-ата минута Йоувил Таун води с 1:0 с гол от дузпа на Ръс Мърфи. Преди изпълнението на наказателния удар обаче Пажета е уцелен с бутилка. То се забавя сериозно, а малко по-късно домакините напуснат терена. 35 минути по-късно мачът официалено е прекратен.

Мениджърът на Йоувил: Подкрепяме изцяло Харингей

„От името на клуба искам да заявя, че изцяло подкрепяме действията на Харингей. Играчите и аз самият решихме, че трябва да покажем позицията си. Показахме я заедно, защото това ни прави по-силни“, заяви мениджърът Дарън Сарл. „И мениджърите, и играчите са обиждани често. Но едно е да те обиждат, друго – да те дискриминират. Бих направил всичко за победа, но има граници, които не се прекрачват. Една от тях е расистка дискриминация. Знам, че направихме каквото е правилно. Горд съм от начина, по който реагираха играчите ми“, добави Сарл.

- реклама -