Маас нарече плановете за повторение на изборите в Истанбул непрозрачни и неразбираеми

Германският външен министър Хайко Маас разкритикува плановете на Турция да касира местните избори в Истанбул, като ги нарече „непрозрачни и неразбираеми за нас”.

„Кой ще получи кабинета на кмета на Истанбул може да бъде решено само чрез волята на турските гласоподаватели”, заяви Маас.

В понеделник висшият избирателен съвет на Турция нареди да се повторят местните изборите от март в Истанбул, след като управляващата партия на президента Реджеп Ердоган се оплака от „организирана престъпност” и „нередности”.

По-рано днес австрийският канцлер Себастиан Курц призова за прекратяване на преговорния процес с Турция за присъединяването ѝ към ЕС.

Още снощи ЕС разкритикува решението на Върховната избирателна комисия на Турция да анулира резултатите от изборите за кмет на Истанбул и да организира ново гласуване на 23 юни

В съвместно изявление ръководителят на външната политика на ЕС Федерика Могерини и еврокомисарят по разширяването Йоханес Хан подчертаха, че решението противоречи на самата идея за демократичен изборен процес.

Малко след като решението на комисията стана ясно турски граждани, живеещи в различни части на Истанбул, включително Бешикташ, Кадиккьой, Сисли, посрещнаха решението ѝ с протести и чукане на тенджери и тигани. Протестите започнаха след 22 часа вчера и в тях се включиха и шофьорите, които натискаха клаксоните на автомобилите си.

- реклама -