Местан Местан, Ахмед, катастрофа, обвинения

Лютви Местан и бащата на загиналото бебе отиват на съд за катастрофата край с. Загорско

Окръжна прокуратура – Кърджали внесе в Окръжен съд – Кърджали обвинителен акт срещу Юсеин Ахмед, на 33 г., и  Лютви Местан, на 59 г..

Това съобщават от държавното обвинение.

Двамата са привлечени като обвиняеми за причиняване на пътнотранспортно произшествие, извършено при условията на независимо съпричиняване.

Бащата на загиналото бебе – Юсеин Ахмед ще отговаря за това, че е извършил пътнотранспортно произшествие, като не се движел възможно най-вдясно в платното за движение, не намалил скоростта и в случай на необходимост не спрял, когато е възникнала опасност за движението.Местан

Освен това Ахмед се движел със скорост над нормативно разрешената от 90 км/ч. за участъка, навлязъл върху остров с налична пътна маркировка и не осигурил всички условия за безопасното превозване на малолетния пътник в автомобила му – 6-месечно дете, като не му поставил обезопасителните колани на системата за обезопасяване на деца в колата, която не била монтирана с триточков колан за задната седалка, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на  малолетното дете.

КАТ

Лютви Местан ще отговаря за това, че идвайки от път без предимство, извършвайки маневра завиване наляво и навлизане на път с предимство, не се съобразил с пътен знак Б2, не се съобразил с идващия по пътя с предимство към кръстовището лек автомобил не го пропуснал, в резултат на което по непредпазливост причинил смъртта на малолетното дете, пътуващо в другия лек автомобил.

Делото е над 1 200 страници, разпределени в 12 тома. баща, бебе, Местан, катастрофа, обвинение

По време на разследването са били разпитани като свидетели 22 лица, приобщени са множество веществени доказателства, сред които и двата леки автомобила – БМВ и „Фолксваген Фаетон“, които се намират на съхранение в база на МВР, изготвени са четири съдебно-медицински експертизи, комплексна и петторна автотехнически експертизи, както и химически експертизи, които са установили, че няма наличие на алкохол в кръвта на двамата водачи.

Спрямо Юсеин Ахмед е определена мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 1000 лева, а спрямо Лютви Местан. – мярка за неотклонение „Гаранция“ в размер на 10 000 лева.

Предстои Окръжен съд – Кърджали да насрочи делото в разпоредително заседание в двумесечен срок.

- реклама -