С деца на море

Любопитни факти от детската комедия за възрастни „С деца на море“

Тази седмица започна с отбелязването на Деня на българското кино, който беше на 13 януари. По този повод ви представяме спомени за някой от шедьоврите на родното седмо изкуство. След като вчера ви разказахме за филма „Любимец 13“, днес е ред на „С деца на море“ -комедията, която е обичана еднакво и от деца и от възрастни.

Филмът е режисиран от Димитър Петров, наричан от мнозина „баща на българското детско кино“.

Освен „С деца на море“, той стои и зад лентите „Таралежите се раждат без бодли“, Васко да Гама от село Рупча“ и „Куче в чекмедже“. Сценаристи са комедията са Братя Мормареви, а музиката е композирана от Петър Ступел.

Филмът разказва за лятото на група деца, които заедно с родителите си са на почивка в Несебър. Филмът се състои от две новели. В първата част на лентата „Делфинът“ местния гларус Огнян се запознава с Елена – по-голямата сестра на едно от децата. За да може да избяга от зоркия поглед на родителите си, каката използва малките за параван – взима ги със себе си, за да може да се вижда с младежа. Огнян, който става техен кумир силен им разказва за приятелството си с един делфин и им обещава да ги запознае. Една вечер Огнян и Елена закъсняват в морето. Децата не смеят да се приберат вкъщи, защото родителите на Елена знаят, че тя е с тях. Затова са наказани, но никой не издава тайната.

От там произхожда и култовата реплика „Къде е Кирчо? Техните го търсят да го бият…“

На следващия ден бандата отива да търси Огнян, за да му се похвалят. За тяхна изненада го заварват с друго момиче и чуват, как разказва същата история за делфина.

Във втората част на филма се появява всенародния любимец Георги Парцалев. Той влиза в ролята на чичо Манчо. Уж в командировка, той се подвизава по Черноморието с чужда жена. Една неочаквана среща със съседските хлапетии обаче обърква плановете му – щастливи от срещата на морето, децата го снимат как слиза от колата с младата си любовница. Чичо Манчо се оказва в истинско приключение, опитвайки се да унищожи фотоапарата с компрометиращата снимка. Той е готов да угоди на всяка детска прищявка, а, накрая разбира, че в него изобщо няма лента – малкия Пипси просто ходи на кръжок по фотография и се упражнява на празния апарат. Срещата на комшията с децата ражда друга култова реплика:

— А какво е командировка?
— Когато ти плащат е командировка, а когато ти си плащаш е курорт.

Филмът е сниман основно в Несебър, но част от сцените са заснети и по плажа на Слънчев бряг, който  през 1972 година бил дълъг около километър. Част от децата, които участват в лентата неотдавна са участвали в друг култов филм на режисьора Димитър Петров – „Таралежите се раждат без бодли“.

Малките обожавали Парцалев, който извън снимачната площадка за тях от чичо Манчо, ставал просто чичо Жоро. След края на снимките той подарил на всяко от тях персонален подарък.

Една от сцените във филма, в който той води малките да ядат кебапчета е снимана в култовата през соц времената „Ханска шатра“ на Слънчев бряг. След снимките поискал отново да заведе там хлапетата за да ги почерпи за добре свършената работа.

Парцалев имал дубльор

Причината, че в много от кадрите, актьора трябвало да шофира нов Москвич. Георги Парцалев обаче никога не е имал шофьорска книжка и не умеел да кара, заради което трябвало за тези сцени да се ползва дубльор.

На времето по плажовете на родното море имало животни за атракциони. Камилите и магаренцата, на които са снимани малките герои от филма наистина били част от обстановката там.

- реклама -