ПАСЕ гласуване, бюлетини, машини, преференции

Любомир Стефанов за FN: ВМРО са потенциален партньор на ГЕРБ за следващо управление

Седмица преди изборите за 45-то Народно събрание картината на политическия хоризонт изглежда все още неясна, най-вече за партиите около 4%-ната бариера. А те може да се окажат ключови при сформиране на правителството. Кои са възможните и кои НЕвъзможните коалиции пред FN анализира политологът Любомир Стефанов.

– Как избирателната активност ще се отрази на състава на следващия парламент?

– Ако се запази според очакванията от 40-45% вероятно това ще бъде в услуга на партиите с т. нар. големи твърди ядра – ГЕРБ, БСП и ДПС, които имат известен с дисциплината си електорат, който гласува независимо от това какви са изборите. И в крайна сметка ще ощети партиите-претенденти като тази на Слави Трифонов, Мая Манолова и разбира се „Демократична България“.

– Трудно ли ще се формира мнозинство?

Ако влезем в сценария с по-ниска избирателна активност по-скоро отговорът е да. Тъй като големите партии досега не са никак благонастроени с публичното си поведение за сформиране на широка коалиция. Постоянно се разменят твърдения и характеристики не с този или онзи и куп причини. Това създава сериозни обструкции при формирането на следващото парламентарно мнозинство.

– Стратегически ход ли беше ВМРО да се явят сами на избори и очертава ли се печеливш?

– Много е трудно да се каже – поради ефекта на кампанията, която е преобладаващо виртуална, не само поради факта, че се провежда във виртуална среда, а поради ограничаването на физическите контакти. Като цяло стратегически погледнато като че ли е правилно – преценили са шансовете си на база на политиката, която са водили последните 4 години и някои техни позиции по злободневни въпроси от последните месеци ще им позволят преминаване на 4% бариера. Предстои да видим доколко техните очаквания са реалистични.

– Дали те ще се очертаят важен потенциален партньор на ГЕРБ ако спечелят изборите?

– Вероятно, тъй като не съм чул някакви сериозни отричания от постигнатото или от включването и участието им в управляващата коалиция. Същото важи и за ВОЛЯ и НФСБ, които са подкрепяли коалицията в някои нейни ключови политики. Така че ако тези формации минат 4% бариера е нормално да бъдат естествените съюзници на ГЕРБ.

– Кои според вас за невъзможните коалиции?

– На този етап като такава е ГЕРБ-БСП – такава грандкоалиция не може да се случи в момента, не виждам ГЕРБ да имат желание да участват и в публична коалиция с ДПС, непублична такава видяхме през изтеклия 4-годишен мандат се получаваше няколко пъти. Друга коалиция, която не виждам е „Демократична България“ с БСП или с ДПС. Но всичко това е зависи кой с колко преминава 4% праг.

– Ако ГЕРБ спечелят изборите и успеят да формират правителство – да очакваме ли нови протести?

– Възможно е с оглед нагнетяването на обстановката особено през последните дни, че ще има чисто физически трудности при преброяването и сумирането на цифрите от вота. А това подронва легитимността на вота, което е дългата игра , която уронва не само демокрацията, но и механизма на излъчване на представителство, така че е напълно възможно да има протести. Но видяхме до какво водят те – винаги има и друга страна. С оглед на отминали избори, в които всички са участвали, да твърдиш, че са нелегитимни и техният резултат е нелегитимен – тука говорим вече за предпоставка за усъмняване в ползата от представителната демокрация, което не мисля, че е ползотворно. Трябва много внимателно и към това да се подхожда.

– Как гласуването под карантина ще се отрази на изборните резултати?

– 70 000 е официалната цифра на карантинираните, а те вероятно са двойно повече. Проблемът няма да е в това дали хората под карантина ще искат да участват, а че няма да има кой да разнася тези мобилни кутии на секциите. И при тях избирателната активност вероятно ще бъде около 40%. Така че няма да има кой знае какво изкривяване на крайния резултат, но ще бъде съществено все пак – особено за малките формации, защото ще става въпрос за 1-2 мандата. При тях 20-30 000 гласа може да изиграят за някои огромна роля. Спомняте си на Гергьовден преди години не им стигнаха 0,2%, за да минат бариерата.

Вотът на карантинираните ще свали електоралната активност, което ще бъде за сметка на по-малките участници в изборите.

 

 

- реклама -