Любомир Стефанов: Президентът иска да бъде движеща фигура

„Вече последователно и очевадно се натрапва желанието на президента да влияе на вътрешната и външната ни политика.

Вече директно си позволява да обяснява на политиците от потенциалната изпълнителна и законодателната власт, които отиват при него, как той си представя нещата.

Да не забравяме, че по Конституция президентът в България не е четвъртият ъгъл в триъгълника, а е синекурна длъжност за рязане на лентички и присъстване на почетни церемонии.

Вчера окончателно видяхме как той иска да бъде действаща и движеща фигура“, обясни той в интервю за предаването „Преди всички“.

Вчера на консултации при президента отидоха от „Демократична България“. Стефанов определи срещата като „терапевтичен сеанс“:

„По скоро видяхме някакъв много странен терапевтичен сеанс, при който двете страни пред развод си казват проблемите и се въздържаха само да се наругаят, но бяха пък доста остри в критиките си. В крайна сметка съвсем логично е да стигнем до въпроса – за политика и политики кога ще си говорим, след като е ясно, че не се харесваме и то от дълго време вече“.

По думите му парламентът е „висящ“, защото няма нито една партия, а дори 2 или 3, които могат да съставят мнозинство.

Той е категоричен, че не може да отричаш правото на другите да постигнат мнозинство, но трябва да има принципи и последователност:

„Ако това очертало се мнозинство, движещо много спорни обговаряния до този момент на Избирателния кодекс, а и не само, може да материализира управленска коалиция, нека го направи, но цената, която ще плати, мисля, че всички потенциални заподозрени са наясно, че ще бъде чудовищна“.

Любомир Стефанов посочи, че най-вероятно третия мандат ще бъде получен от „Български възход“.

Той обясни как тази партия може да обедини невъзможното към момента:

„С бизнес подход пренесен в политиката, т.е. прагматично договаряне по някакви цели, които са минималните допирателни.

Това изглежда много пожелателно и като че ли неприложимо в нашата родна политическа реалия.

Тук всеки с всеки врагува“.

Това политическо говорене и пророкуване всъщност не дават на избирателите възможността сами да преценят кое правителство е добро и кое – не, коментира политологът и добави:

Факт е, че сме на време разделно отново в политиката, защото преходът както виждаме май не е прогресирал много“.

Според него всичко това води до още по-ниска избирателна активност в България и никой нищо не прави, за да го предотврати.

Той обясни „хартиеното обединение“ (бел.ред. гласуваните от ГЕРБ, БСП и ДПС промени в Изборния кодекс, които връщат хартиената бюлетина) като търсене на предлог, за да бъде провален процеса за сформиране на правителство.

„Точно това ще се отрази на избирателната активност, което вече дискредитира окончателно в очите на гражданите хартиената бюлетина и машините“.

Според Стефанов след връчването на първия мандат на ГЕРБ, те ще предложат състав на правителство, макар и проформа.

От „Продължаваме промяната“ пък ще си останат на досегашната теза и ще искат да останат в опозиция, изказа мнението си политологът.

Източник: БНР

- реклама -