БСП
сн. БГНЕС

Любомир Стефанов пред FN: Голямата лява коалиция ще повлияе негативно най-много на ИТН

Изключително динамична седмица на политическото поле, където се оформиха две обединения – ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ подписаха предизборно споразумение за съвместно явяване на изборите с името „Българските патриоти“. Вчера пък Корнелия Нинова обяви създаването на голяма лява коалиция – като най-сигурните партньори са АБВ, „Движение 21“,  „Нормална България“ на Георги Кадиев. Как се пренарежда политическия пъзел, кой печели и кой губи от създаването на двете коалиции – разговор с политолога Любомир Стефанов.

– Изненадващ ход ли беше обединението в ляво?

– Според мен обединението показва наченки на прагматизъм. Защото БСП си даде оценка, която се доближава до реалността, какъв е техният резултат и как може да бъде развиван. Прецениха нещата така, щото старата формула, това очевидно дава усещане за посока и консолидация, че лявото няма повече да се раздробява, а ще има обща идея. Тъй като резултатите от изборите показаха, че гражданското общество не припозна БСП като основната опозиция в държавата, а припозна ИТН като такава.

Връщат се хора, които имат биография с БСП, противоречива, но в крайна сметка БСП има нужда от разпознаваемост, от потенциал. Да демонстрира, че има позиции и бъдеще. Доколко това е успешен формат не може все още да се твърди, но отслабва конкуренцията на БСП в ляво. Включване то на Движение 21 в тази коалиция означава, че формацията, в която Мая Манолова беше едно от водещите лица губи един от основните си поддръжници в нейно лице. Така че може би Изправи се мутри вън принадлежи към политическото минало. Когато една от партиите с потенциал и разпознаваема фигура се отдръпне, трябва да се търси най-малкото нейното заместване. Не виждам кой в момента в лявото може да заеме това място.

– Това че знакови лица от левицата като Георги Първанов и Румен Петков няма да бъдат в листите знак за какво е? 

– Те са знакови фигури и със сигурност ще бъдат добре приветствани и приети обратно. Въпросът е дали това отстъпление е плод на здравомислие, на прагматичен консенсус, че хората, които имат противоречива история в партията не трябва да оглавяват, за да не излиза, че има борба за надмощие. А да застанат и да демонстрират, че имат обща цел и постигането на общ успех. Това е тънкият момент как ще успеят с ребрандирането – как ще успее БСП да се предложи и продаде на българските граждани.

Да не забравяме също така, че АБВ беше коалиционен партньор на ГЕРБ. Това също е знак, който не трябва да се пропуска. Може би това е търсеният сигнал, че левицата по-скоро търси разширяване на влиянието си, а не стесняване преимуществено и само ляво. Защото АБВ са по-скоро център-ляво. Но е въпрос на формулировки как ще изградят посланията си и какво ще дадат на БСП.

– Провежда ли Нинова кампания две в едно – с оглед на заявката, че в тази формация може да участват на президентските избори?

– За голямата лява коалиция това е логична последваща стъпка. Знаем кой е кандидатът на БСП, там бяха изразени публични клетви във вярност, това е президентът Радев. Със сигурност неговата кандидатура би спечелила много от подкрепата на знакови фигури като Татяна Дончева, модерната градска левица в лицето на Георги Кадиев и разбира се президента Първанов и Румен Петков. С цялото си минало това са хора, които са дали изключително много на лявото в България и консолидирайки се зад Радев, това може да бъде само позитив за него.

– Очаквана и логична комбинация ли беше събирането на ВМРО, ВОЛЯ и НФСБ?

– При патриотичните формации също има опит за прагматичен прочит на резултатите от вота, предстои да видим дали тяхното обединение ще бъде декларативно или практически изпълнимо. Дали ще се цели само прескачане на 4% бариера за влизане в парламента, или ще има изпълнено със съдържание и надградено поведение. Опитът да бъде добавена формацията на Петър Москов към коалицията „Българските патриоти“ беше интересен ход, за негова сметка обаче. Той си имаше аргументи да не се коалира с Марешки и ги отстоя. Въпросът е как Марешки се вписва в българските патриоти, ако изключим декларативните му изявления от края на по-предишния парламент – ще видим как това е разчетено от гласоподавателите. Посланията им ще бъдат интересни, но още от сега мога да ги кажа – ВМРО ще си държи на консервативните християнски ценности, НФСБ на социалния характер на дясната политика, а ВОЛЯ ще обира луфтовете, говорейки за безплатно здравеопазване и услуги.

– Двете обединения, на които станахме свидетели през седмицата ще начертаят ли по-различна картина след изборите от тази на 4-ти април?

– Директният потърпевш ще бъде г-жа Манолова. Не виждам как ще устискат на това напрежение – от патриотичното обединение и разширяването на лявата коалиция. Те ще изземат точно техния електорат – ВОЛЯ, АБВ, Движение 21 ще си върнат вота от Манолова. Но не бива да подценяваме и ефекта върху партията на Станислав Трифонов.

ИТН ще пострада не толкова от патриотичната коалиция, колкото от голямата лява коалиция.

Такова ми е усещането, с едно голямо „но“. Важни ще бъдат социологическите проучвания към средата на юни. Тогава вече гражданите ще са видели не само табелите на „партийните фирми“, а и съдържанието. И са започнали да се ориентират малко или много – ще е ясен и ефекта върху политическите играчи. Затова ми се струва на този етап, че десния краен вот и левия краен към центъра вот, които гласуваха за г-н Трифонов, ще се върнат към гравитационните си естествени центрове.

- реклама -