Любомир Стефанов пред FN: Дано уволненията не са реваншизъм на служебното правителство

Служебното правителство е на власт вече 2 дни, а редица ключови агенции и заместник-министри бяха отстранени.  Дали това е реваншизъм, очаквани ли бяха рокадите и ще се пренаредили по различен начин следващия състав на Народното събрание, разговор с политолога Любомир Стефанов.

В първите си дни служебното правителство започна с масови смени. Това очаквано ли беше или е реваншизъм?

Очаквани бяха смените на ръководни длъжности. Знаете служебното правителство се назначава от президента. Малко или много има неприязън между държавния глава и Борисов, така, че очаквано е да започнат със смени. Няма според мен лични мотиви. Виждаме мотивите- навършване на пенсионна възраст за кадровите рокади в МВР и несправяне с работата. Надявам се, че министрите ще обяснят защо се правят промените, да не остане вкуса на политическо разчистване на сметки.

Днес имаше смяна на директорите на  НАП и „Митнитице“. Те са знакови агенции, пълнят хазната. Какъв е според вас мотивът?

Това са знакови агенции. Бюджетът не беше актуализиран, сега го преструктурират, за да се плащат поети ангажименти покрай пандемията. Относно НАП, още когато стана скандала с изтичане на данни на приходната агенция и ръководството й се размина без наказание.  Дори глоба не платиха. НАП е под атака и страда от публично доверие. Там всичко според мен е предизвестено. Относно „Митниците“ явно е преценено, че трябва по-добра събираемост.

Какво мислите за рокадите в МВР? Там има ли личен мотив? Освободените са административният секретар на силовото ведомство Бойко Славчев и директорът на дирекция „Инспекторат“ Николай Гешев. Славчев е основният свидетел по разследването на сделката с покупката на полицейски джипове от секретаря по антикорупция на президента Румен Радев Пламен Узунов. Формалният повод обаче публично е навършване на пенсионна възраст.

Мотивът публично е пенсионната възраст. Сигурно Бойко Рашков използва повода да назначи на ключови постове хора, които да му свършат работа. Всеки министър по закон може да извършва рокади, надявам се да не е реваншизъм.

Направете съпоставка за рокади в другите служебни министри?

През пролетта на 2017 тогавашното служебно правителство уволни почти половината областни управители, както и шефовете на Регионалните полицейски управления. Все пак МВР ще работи да се прекратят практики по купуване и манипулиране на вота.

Според вас готви ли се служебното правителство да управлява повече от 2 месеца?

Това е въпрос на здрава логика. Има два сценария- да управляват поне до 1 август, защото докато се сформира Народното събрание, депутатите се закълнат и започнат консултациите ще мине време. Така, че първият вариант е служебният кабинет да работи до началото на август. Вторият вариант е края на август, ако минем на вариант нови предсрочни избори ще имаме избори две в едно. Така служебното правителство, тъй като президента не може да назначи ново 3 месеца преди края на мандата си, ще продължи да работи до 1 февруари.

Работата и действията на служебният кабинет ще дадат ли девиденти на отделни партии за вота на 11 юли?

Съмнявам се и се надявам работата на служебното правителство да не носи девиденти на отделни партии. То има за цел на менажира държавата и подготви изборите. Акцентът е изборите, без да се омаловажават и другите текущи неща.

Какво да очакваме от следващите избори? Ще има ли разместване и пренареждане?

Патриотите, ако успеят да се обединят, може да влязат в парламента. Трудно ми е да отговоря докато не видя първите социологически прогнози.

 

- реклама -