сн. БГНЕС

Любомир Стефанов пред FN: Ако днешното гласуване в зала е политика на поведение – ще стане по-лошо от времето на Тройната коалиция

Депутатите от 45-ото НС положиха клетва тази сутрин. Получиха наставления от президента Румен Радев и всяка партия изложи приоритетите си за работата на парламента. Повечето партии акцентираха върху спешни промени в изборното законодателство, ГЕРБ – върху необходимостта от продължаване на мерките, свързани с ограничаване на пандемията и последствията от нея.

Първият избор на депутатите беше за председател на НС – Ива Митева получи подкрепата на 164 народни представители. Знак за какво е това първо гласуване и показателно ли е за бъдещата работа на НС, пред FN анализира политологът Любомир Стефанов. 

– Да започнем от обръщението на президента. Той подчерта, че мнозина не очакват 45-ото НС да просъществува дълго. Готов е и да направи служебно правителство. Какво разчитаме между редовете на обръщението? 

– Той припомня на депутатите, че имат да свършат работа, поели са обещание и ако не успеят да формират работещ парламент и кабинет предстои да върнат инициативата на президента, който да вземе нещата в своите ръце, за да няма безвремие в България. Президентът се целеше в това да направи разлика между онова уродливо нещо Тройната коалиция о 2005 г. и сега. Тъй като доста хора правят асоциация и подобни аналогии, че може да се получи нещо подобно – консумиране на власт на всяка цена. Президентът се дистанцира от ролята на Първанов тогава, че е готов да бабува на правителство на всяка цена само и само да държи властта, било то само с цел да държи ГЕРБ извън властта.

– Има ли полза Радев от назначаването на служебно правителство, каквото заяви, че е готов да състави? 

– Не смятам, че Радев цели служебно правителство. Защото предстоят и президентски избори. Дейността на президента става още по-голям обект на засилен обществен интерес, включително и от онези 50%, които не гласуваха на парламентарните избори. Традиционно президентските избори се доближават до идеала на българина за избори – мажоритарен вот.

сн. БГНЕС

Президентът не го устройва да бъде главно действащо лице, със сигурност има желание, но отговорността да бъде само и изцяло негова при несполучливи назначения или чистка, която не произвежда резултати – не съм сигурен, че контрата няма да остане в него.

– Направи впечатление, че повечето политически лидери акцентираха върху спешни промени в изборното законодателство, а справянето с пандемията остана на заден план. Знак за какво е това?

– Това го чухме бегло загатнато. По същество всички са се фокусирали да отстранят ГЕРБ от всички нива на властта и публичното управление. Нещо което се надявам да не се превърне в лайтмотив. Виктимизирането на дадено политическо представителство води до виктимизирането на неговата подкрепа, а това води до нейното радикализиране и увеличаване, тъй като политиката в крайна сметка е регулиране на публичните отношения между граждани. Това трябва да го имат предвид политическите сили – като обиждат и хулят ГЕРБ, обиждат и хулят негови електорат.

Пандемията категорично е централният проблем и няма кой да отговори. Да, вероятно България наближава към края на третата вълна, но това не означава, че няма да има четвърта. А за да се пазим от такава овен досегашните мерки е и ваксинацията – трябват отговори на въпросите кой поема отговорност за спешните мерки – кой ще води този сложен процес. Ако няма правителство много въпроси, свързани с пандемия и ваксинацията увисват.

– От ГЕРБ обявиха, че ще внесат като първи законопроект мажоритарните избори. Допускате ли, че партията на Слави Трифонов може да подкрепи нещо предложено от ГЕРБ?

– Важно е да има доверие на гражданите към избирателния процес, но той трябва да бъде смислен, разбираем за всички и лесно изпълним. Избирателната формула, която ще смени изцяло логиката на изборите в България е черешката на тортата и до нея ще стигнем чак когато замесим блатовете, наредим крема, орехите и чак тогава вече имаме основа опит и възможност за сериозен дебат ако въобще има желание.

сн. БГНЕС

– Първото гласуване днес беше за избор на председател на НС. Ива Митева получи подкрепата на 163 народни представители. Какъв знак разчитаме в това гласуване – партиите на протеста дали ще успеят да формират управление?

– Някакво управление вероятно ще формират. Доколко ще е то устойчиво, той представителят на ИТН каза – „Отиваме скоро на избори тъй като …“ Формира се един уважителен избор на председател на НС, който е показателен. Но гласуването е показателно, защото оставя ГЕРБ като единствена опозиционна сила. Кампанията протече под слогана на демонтиране на статуквото. Това искаше и протеста лятото – тогава ясно се посочиха като такива БСП, ГЕРБ и ДПС.

В един момент виждаме, че абсолютно безпроблемно се приема подкрепа от БСП и ДПС, а ГЕРБ се слагат в ъгъла и се подлагат на публичен линч. Ако то е политика на поведение – ще стане по-лошо и от тройната коалиция.

- реклама -