Любомир Стефанов, политолог пред FN: Протестите целят изкуствена дестабилизация на страната

Организирани или спонтанни са протестите в страната, имат ли водачи протестиращите, целят ли сваляне на управляващите и кой печели и кой губи, каква е алтернативата? На тези въпроси отговоря пред Flashnews политологът Любомир Стефанов.

Каква е целта на протестите, които обхванаха цялата стана? Какво се цели – сваляне на правителството или смяна на модела?

Не се търси смяна на някакъв модел, но протестите ми напомнят протестите от преди 5 години- 2013 година. Дари лозунгите по плакатите на колите са същите. Според мен е протестираме, за да протестираме и викаме срещу всеки, който виждаме в момента. Няма нещо, което да предизвика масово недоволство в момента. Дори майките започнаха да се разграничават, тъй като техния протест беше яхнат от новопоявилите се протестиращите. Протестите, които обхващат страната са надценени, виждаме малка група от хора, които незаконно блокират пътища, магистрали и други важни логистични места, с претенции, но несериозни. Блокират път Е-79 и искат оставката на правителството. Това е несериозно, тъй като ако имаш политическа претенции отиваш на протест на знаковите места, които носят заряда на това- Министерски съвет, Народното събрание. Не блокираш улици.

Навява на мисълта за изкуствено целяща дестабилизация. Знаем, че сме малко и затова блокираме важен път, щото медиите предават блокада на голяма група хора, но кой протестира и кой виси, защото е блокиран в трафика не се знае. Така привличат внимание на медиите и създават впечатление на масовост. Цели се стабилизация, но без градивно предложение. Протестите са за оставка, а после какво ще последва никой не знае. Това е сценарий, тепърва ще разберем кой политически актьор стои зад тях.

Основният политически опонент на управляващите е БСП . Те ли стоят зад протестите или други партии и сили?

БСП не стоят зад протеста, но им се иска да го яхнат. Те нямат капацитета да го направят, тъй като досега да го бяха направили. От нищото се случва този протест, той е изкуствено инспириран. Кой стои зад протестите ми е трудно да кажа. Виждам паравоенни и патриотични организации, или желаещи такива да стоят зад тези протести. Има много аналогии с протестите от 2013 година.

Какъв е профилът на протеста – те имат много искания, но не и конкретни, нямат и водачи или лице?

Направи ми впечатление в неделя, че медиите често си включваха от цялата страна за протести, които не са толкова многобройни. Една протестираща ми направи впечатление която каза, че като вдигнат данъка на колата и застраховката тя няма да си поддържа двата автомобила, които кара. Това ме накара да се замисля какъв е профила на тези протестиращи и за какво говорят. От кога да караш автомобил е анонс, за да живееш добре, има градски транспорт, метро, велосипеди. Имането на кола не е неотменимо гражданско право, нито социална придобивка, без която не може да се живее. Затова ми е трудно да определя какви хора участват на протеста. Те според мен загряват за европейските избори догодина. Но тепърва ще разберем кой стои зад протестите.  Не изключвам и Слави Трифонов да стои зад нещо такова.

Възможно ли е и бизнеса да стои зад това? Бяха засегнати бизнесмени, разследват се хора от строителния и търговския сектор, както и хора близки до бизнеса с горивата. Възможно ли е определен бизнес да предизвиква протестите?

Възможно е, но не забравяйте, че и най-силната мафия е по-слаба и от най-слабата държава. Не може да предприемеш нещо такова и да не последва реципрочна реакция от разследващите органи. Искам да отбележа, че полицията се държа много адекватно и толерантно към протестиращите, въпреки, че те незаконно блокираха пътища.

Как ще коментирате изказването на президента Румен Радев за протестите?

Доста популистки ми прозвуча. Той обясни, че българите карали стари автомобили, защото били бедни. Това е несериозно, президента повтаря едни и същи неща, без да казва как да се решат занапред. Той се лута между желанието да бъде истински президент и възможността да предлага политики. Не се чувства комфортно в ролята си да говорител. Казва А.Б…ама не стига до края на азбуката. Т.е не предлага на политиците политики как и какво да се случи. Това ще му изиграе лоша шега и публичния му образ олеква. Да говори на разбираем език, но от него очакваме нещо повече.

Какъв е правилният ход на премиера Бойко Борисов? Днес управляващите дадоха назад за Гражданската отговорност. Това ли е начина с оттегляне на законопроекти. Ще има ли промени в кабинета?

Няма да има промяна в правителството, по-скоро ще има дърпане на уши в Народното събрание. Още миналата седмица премиера смъмри председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова за промените в застраховането.

партииПредвиждате ли предсрочни избори?

Не, но като хипотеза не може да се изключи. Държавата няма нужда от разхищение и нови избори при условие, че ще се възпроизведе сегашното политическо статукво. Не виждаме парламентарен дразнител, който да предизвика разместване на сегашното статукво и не виждам към момента основание за предсрочни избори.

 

 

- реклама -