Любомир Стефанов, политолог пред FN: Новият екоминистър ще заздрави коалицията и трябва да положи началото на края на водната криза

ГЕРБ и „Обединени патриоти“ предлагат Емил Димитров-Ревизоро да заеме овакантения пост на министър на околната среда и водите. Кандидатурата му беше определена на Коалиционен съвет.

Поста беше овакантен след като Нено Димов беше арестуван и обвинен в умишлена безстопанственост заради водната криза в Перник и внасянето на боклук от Италия за унищожаване у нас.

Ще реши ли проблемите Емил Димитров и какво да очакваме от вота на недоверие, който готви БСП. Разговор с политолога Любомир Стефанов.

Ще реши ли проблемите на МОСВ Емил Димитров, който е предложен за нов екоминистър и ще заздрави ли коалицията?

Проблемите в министерството на екологията няма как да се решат. Няма магическа пръчка за разрешаване на водната криза, натрупана с години. Казусът с пернишкия язовир е натрупан за 10 години, не може да се реши за 10 седмици. Димитров обаче може да сложи началото на процеса за отстраняване на проблема. Заздравяването на кабинета обаче може да се случи. Сега комуникацията с коалиционните партньори ще се подобри, защото фигурата на Емил Димитров е позната.

Като политически наблюдател може ли да се очакват и други оставки заради водната криза?

Възможно е. На първо време ми идват на ум две министерства, които също са отговорни- министерството на регионалното развитие и на земеделието. Всички виновни по веригата трябва да понесат отговорност. Язовирите не ги пълни един снеговалеж и снеготопене, те се пълнят с години. Трябва да се управляват добре. Това е проблемът.

Нинова, БСП, болничниБСП внася вот на недоверие. Има ли шанс този вот или е обречен?

ГЕРБ и Патриотите няма да си позволят да загубят вота, цената е оцеляване на коалицията. Те ще направят всичко да оцелее кабинета. От друга страна БСП за пореден път няма да съумее да използва ситуацията и да бъде алтернатива на управлението. Ще го отиграе популистко. За да бъде разпозната една политическа сила като алтернатива трябва да говори компетентно и с решения. В БСП има разногласия, кметът на Перник не си говори с ръководството на партията. Каквото и да обяснява Нинова вече има два пласта в партията, които си противоречат.

Какъв е правилния ход на правителството след скандала с боклука и с водата?

Следващите избори ще покажат дали управляващите са спечелили доверието на хората след тези скандали и проблеми. Що се отнася до боклука е въпрос на сбъркана комуникация. Знаем, че България има капацитет и печели не лоши пари да изгаря чужд боклук. Имаме и квота, която не използваме и даваме под наем. За водата обаче трябва да се покажат решения, политики, които да имат хоризонт. Перничани трябва да видят, че се прави нещо, а не само се обещава. Защото воден режим в 21 век е нещо, което е недопустимо.

 

 

- реклама -