Заев Македония правителство Договор Гърция име

Любчо Нешков пред FN: Няма начин македонците да гласуват „против“, над 90% ще са „за“

Утре Македония може да получи окончателно шанс да се присъедини към общността на западните демокрации.

Ако гражданите на страната подкрепят промяната на името, Гърция ще спре да блокира членството на съседа си в НАТО и Европейския съюз.

Спорът датира от 1991 г., когато македонците обявиха независимост от Югославия със създаването на Република Македония, което накара Гърция да се противопостави на това, твърдейки, че новата държава е узурпирала нейната история и има претенции за нейната територия, като си е присвоила името на северния й регион, наричан също така Македония.

На срещата на върха в Брюксел през юли тази година лидерите на НАТО обещаха да поканят Македония да се присъедини към Алианса след уреждането на спора с Гърция, с което автоматично Северна Македония ще стане 30-ата членка на НАТО, ако референдумът бъде успешен. И въпреки че присъединяването към ЕС несъмнено ще продължи по-дълго, положителният момент на интеграция в НАТО ще постави Македония на много по-бърз път към членство в ЕС. Това е залогът!

Как ще гласуват македонците и какви са проблемите в страната в деня на решаващия референдум?

Потърсихме за мнение собственика на агенция БГНЕС Любчо Нешков.

Защо така яростно националистите в Македония се противопоставят на добавянето на прилагателно към името на страната? По-добре ли е наименованието Бивша югославска република Македония?

Националистите винаги са екстремисти, много шум вдигат, но винаги са малцинство. Очевидно те в момента използват тази риторика, за да защитят чужди интереси, а не чисто македонски. В този аспект мога да кажа следното: те са категорично губещи не само към този ден и час по време на референдума, ами и в бъдеще. Просто те няма да имат политическа перспектива и заедно с президента те ще бъдат маргинализирани от македонското общество.

Македония

Защо Русия е против договора между Гърция и Македония?

Много просто. Случващото се в Македония и поведението на Русия напомня на онова, което беше в Черна гора преди две години. Имаше опит за преврат по време на парламентарните избори. Русия не е против договора между Гърция и Македония, тя е срещу членството на Македония в НАТО. Това е истината. Всичко останало са чисти лъжи и спекулации. В крайна сметка Русия е страната, която винаги е защитавала този проект, който е бил осъществен преди 7-8 десетилетия. Изведнъж в момента тя е загрижена. Истинската причина е членството на Македония в НАТО. А то се подкрепя от над 80% от гражданите на страната.

Мекедония правителство Договор име гласуване

Смятате ли, че това е наистина последен шанс за страната да бъде приета в НАТО и ЕС?

Аз съм категорично убеден, че Македония ще бъде част от Евро-атлантическата общност, независимо от резултата на референдума. Първо, той е консултативен и това е много важно да се подчертае. Съгласно договора от Преспа, една от страните, ако реши да проведе референдум, от него не зависи дали този договор ще влезе в сила, или не. Влизането в сила на този договор зависи от ратификацията му в парламента, която вече се случи в Македония, и провеждането на необходимите конституционни промени в Конституцията на Република Македония отново в парламента.

Заев име Македония

Така че този референдум не може да реши съдбата на договора между Гърция и Македония. Друг е въпросът, ако евентуално не се достигне необходимия брой гласове 906 хил., какво ще реши управляващото мнозинство в Македония. Не е изключено да отидат и към много бързи предсрочни парламентарни избори, където тези хора, които са в момента много шумни, ще бъдат абсолютно маргинализирани.

Мислите ли, че здравият разум ще надделее, какви са настроенията в навечерието на референдума?

Когато поставяме въпроса за избирателния списък, трябва да кажем, че той е абсолютно нереален. В Македония няма 1 812 000 гласоподаватели. Това е един избирателен списък на предишния режим и поне 300-400 хил. не съществуват. Те не участват в нито едни избори. Според данните на Световната банка, тъй като в Македония 20 години не е имало преброяване, в страната живеят около 1,5 млн. души. Т. е. ако при 1,5 млн. души вие имате 1,8 млн. по списък, е ясно, че става въпрос за един фалшив, нереален избирателен списък.

име

Но този проблем Македония към днешна дата няма възможност да го реши. Той ще бъде решен в рамките на 6-7 месеца или година, когато там ще бъде извършено преброяване на населението. Дали ще бъде постигнат този брой? Трудно. Защото той не е реален. Мисля, че към 800 хил. души ще излязат и ще участват в предстоящия референдум.

Някои анализатори смятат, че вотът ще бъде решен от етническите албанци. Съгласен ли сте с това мнение?

Това не е етнически вот, за да разделяме гражданите на македонци, албанци, роми, турци и т. н. Вотът ще бъде решен от гражданите, които ще участват в референдума. Това е абсолютно манипулативно обяснение.

То се доближава до тезата на Белград, с която Македония окончателно и безвъзвратно се разделя. И на практика тя забожда последния пирон в ковчега на Югославския проект, защото в бъдещото име на страната няма да съществува наименованието Югославска.

Какво ще се случи ако , не дай Боже, македонците отхвърлят договора?

Такава хипотеза няма. Дори тази цифра от 900 хил. да не бъде достигната, аз ви гарантирам няколко дни преди референдума, над 90% от участниците – 800 хил. човека, ще гласуват „да“.

- реклама -