Лувърът отново работи след вчерашното нападение с мачете срещу френски военен патрул

Туристи се тълпят входовете на Лувъра в Париж, който бе отворен тази сутрин в 9.30 ч., след вчерашното нападение с мачете срещу френски военен патрул, предаде Франс прес.

Туристите бяха по-малко пред външния вход на музея в дъждовната сутрин. Но две дълги опашки от посетители, предимно китайци, се наредиха в подземната търговска галерия Карузел. Там вчера мъж, крещящ „Аллах акбар“, нападна военните с две мачетета. Въоръжени полицаи патрулират сред туристите, чиито багаж се проверява в Карузел, преди да стигнат до същинския вход на музея, посочва АФП. Магазините в галерията, които също бяха затворени вчера след нападението, днес отново работят.

Лувър

Заподозреният за нападението бе прострелян в корема от войник от патрула и бе приет в болница. Предполага се, че той е 29-годишен египтянин, живеещ в Обединените арабски емирства и влязъл законно във Франция с полет от Дубай на 26 януари.

Мотивите му все още не са известни.

Според президента Франсоа Оланд няма съмнение, че нападението в Лувъра е било терористично

Заподозреният според египетски медии е Абдала ел Хамахми, роден в египетската провинция Дакахлия. Неговият баща Реда ел Хамахми каза, че синът му не е терорист и не се занимава с политика, предаде ДПА. Бащата – бивш генерал от полицията, добави, че синът му заминал за Дубай преди две години, за да работи в юридическа фирма. „На 26 декември той замина от Обединените арабски емирства за командировка във Франция, от където трябваше да се върне днес“, заяви генералът пред египетския вестник „Ал Масри ал аюм“. Това противоречи на разпространената информация във Франция, че заподозреният е стъпил на френска земя на 26 януари.

Според бащата синът му отишъл да си направи селфита пред Лувъра точно преди нападението. Вестник „Ал Масри ал аюм“ публикува снимки на Абдала пред музея. Бащата отправя призив към египетското правителство да подкрепи сина му.

Египет днес осъди нападението до Лувъра, но не спомена нищо за самоличността на нападателя, добавя ДПА.

- реклама -