Луксозните часовници с двойно по-добра доходност от акциите

Луксозните часовници с двойно по-добра доходност от акциите.

Цените на луксозните часовници Rolex, Patek Philippe и Audemars Piguet са поскъпнали със средните 20% годишно от 2018 г. насам, сочат данните на нов доклад.

Още една алтернативна инвестиция след уискито и произведенията на изкуството, се оказва с по-добра доходност от финансовите пазари.

С това те отчитат доста по-добра доходност от щатския индекс S&P 500. Индикаторът носи възвръщаемост от 8% годишно в периода от август 2018 г. до януари 2023 г.

Според доклад на консултантската компания Boston Consulting Group, кошница от най-популярните луксозни часовници е отчела над двойно по-висока доходност за същия период.

Това се случва въпреки понижението на цените на част от часовниците втора ръка с около 1/3, след достигането на най-високите им цени в началото на 2022 г.

Данните за доклада на Boston Consulting Group са от един от най-популярните сайтове за продажба на използвани часовници WatchBox.

Проучването също така е установило, че колекция от часовници от „независими“ брандове, съставено от F.P. Journe, H. Moser & Cie и De Bethune, носи доходност от 15% годишно.

Според BCG, пазарът на луксозни часовници ще нарасне до 101 млрд. долара през 2026 г., спрямо 75 млрд. долара за 2021 г.

Общо 60% от сделките с употребявани часовници днес се осъществяват онлайн, спрямо едва 15 на сто за новите модели часовници.

WatchBox е един от най-популярните портали в света за тази дейност. Инвеститори в компанията са баскетболната легенда Майкъл Джордан и милиардерът Бил Акман.

- реклама -
error: Съдържанието е защитено