шоколад

Лукс: Шоколадът поскъпна с над 200% за една година

Лукс: Шоколадът поскъпна с над 200% за една година.

През изминалите 12 месеца цената на шоколада е скочила с 206%.

Причината е рекордното поскъпване на какаото.

Шоколатиерът Елица Божинова обясни пред Нова телевизия, че четири пъти е била променена цената на суровината.

Преди година 100 грама шоколад в работилницата на Божинова са стрували около 6 лева. „Сега вече цената е около 10 лева. Като уточнявам, че ние работим с белгийски качествен шоколад“, допълни тя.

Перспективата за какаовите зърна предлага нежелани новини за производителите на шоколад, които се надяват цените да се понижат, пише Financial Times.

След експлозивното рали през първите четири месеца на годината цените се охладиха донякъде.

След като започнаха годината с около 4400 долара за тон, фючърсните цени на какаовите зърна

достигнаха своя връх от 12 000 долара през април – доста над коригираната спрямо инфлацията

средна стойност за десетилетие от 3400 долара.

Въпреки това до май цените паднаха до 7000 долара за тон.

Но почивката вероятно ще бъде временна. Перспективата за многогодишен структурен дефицит на търсене и предлагане на какаови зърна ще означава, че идват много по-високи цени.

Това вероятно ще хване много производители на шоколад, които са заложили на свой риск на по-устойчив спад на цените, изтощавайки запасите си, като същевременно намаляват хеджирането на цените от осем до девет месеца търсене на пет месеца. Силният брой на шушулките, регистриран от май до август, породи надежди сред производителите, че възстановяването на производството ще попълни запасите, особено след дефицита от 500 000 тона през сезон 2023-24 г. – третият пореден годишен дефицит и най-големият досега. Този дефицит се дължи на спад от 13 процента в световното производство на какао поради много по-слабото производство в Кот д’Ивоар и Гана – отговорни за повече от половината от световното производство.

Мнозина посочиха феномена на затоплящото време Ел Ниньо като основен двигател на тази лоша реколта, очаквайки преход към охлаждащия модел на Ла Ниня, за да съживи добивите. Последните данни обаче попариха тези надежди. Броят на шушулките в ключовите производствени региони се е влошил и сега се прогнозира, че сезон 2024-25 ще отчете дефицит от 160 000 до 200 000 тона, според Forestero, водеща изследователска компания за какао, и този път от изчерпана база от запаси.

- реклама -