Лукс: Къде са най-скъпите имоти у нас?

И през тази година търсенето на имоти ще продължи да бъде голямо и ще трябва да бъде задоволено от по-голямо налично предлагане.

Вече

виждаме повече оферти

да излизат на пазара, както и да стартират нови проекти за жилищно строителство, показва анализ на Bulgarian Properties.

Търсенето ще продължава да бъде стимулирано както от нуждата от собствено жилище, така и от желание за вложение в сигурен актив с цел предпазване от инфлация и други рискове, които предстоят, както и от

нежеланието на банките

да съхраняват депозити с големи наличности и да ги наказват с такси.

Възстановяването на икономиката ще продължи. Макар от днешна гледна точка справянето с пандемията да

изглежда все по-несигурно,

а последствията от навлизането на Омикрон трудно да могат да бъдат оценени. Очакванията са за продължаващо икономическо възстановяване и връщане до нива, каквито бихме имали,

ако нямаше пандемия.

Това ще доведе до допълнително повишаване на доходите и на инвестициите и като цяло ще се отрази на активността на имотния пазар в положителна посока.

Банките продължават да държат

рекордно ниски лихвени проценти

по жилищните кредити и дори да има известно покачване в края на годината, то няма да бъде такова, че да се отрази съществено върху търсенето.

В резултат на тези фактори очакванията са да

цените на жилищата да продължат

да нарастват с около 10% и през тази година. Впоследствие може да има известно успокояване на темпа, но като цяло перспективите пред развитието имотния пазар остават положителни и през следващите няколко години.

Кои са топ кварталите за инвестиция в София през 2022 г.

През тази и следващите години особено внимание ще обръщаме към зоната на

широкия център на столицата,

включващ квартали като Зона Б-5, Зона Б-18 и 19 и Банишора, както и други райони, които граничат непосредствено с централните части на София и се явяват тяхно естествено продължение.

Там има налични терени за строителство и вече започна реализацията на доста мащабни проекти, които доказано променят градската среда и увеличават

привлекателността на тези райони.

Освен близост до центъра, те имат предимствата на пълна транспортна и инфраструктурна обезпеченост, училища и детски градини, магазини и всякакви удобства.

А новите проекти ще внесат и така нужната съвременна среда на живот, наличие на собствени

вътрешни дворни пространства

и качество, на което настоящите купувачи държат.

Наред с тях, разбира се, на традиционен интерес ще се радват вече наложилите се

южни и източни райони,

както и набиращият скорост район около ИКЕА и София Ринг Мол, посочват от агенцията.

- реклама -