Лукойл

Лукойл обмисля да закрие завода си в Бургас

Лукойл обмисля да закрие завода си в Бургас и да се оттегли страната ни. Руският енергиен гигант притежава и 221 бензиностанции в България.

Новината идва след интервю на президента на „Лукойл“ Вагит Алекперов за руското издание РБК, в което съобщава, че дружеството обмисля продажбата на всичките си зводи в Европа – Италия, Румъния, България и Холандия.

Причината е, че руската компания предпочита да се концентрира в търсенето и разработването на нови петролни и газови находища. „Това не са такива активи, които на този етап се явяват стратегически за нас. Това може да ни подтикне да вземем кардинални решения за съдбата на европейските активи в бъдеще”, заявява Алекперов.

По думите му представителствата на компанията в европейските държави могат да бъдат продадени изцяло или на части. В момента се търси инвеститор за продажба в общ пакет.

Тази година „Лукойл” обяви, че продава 230 бензиностанции в Полша и Прибалтика. През 2014-та компанията се раздели с други 44 бизнес обекта за продажба на горива на дребно в Чехия, 75 в Австрия и 19 в Словакия.

 

- реклама -
error: Съдържанието е защитено