„Лукойл“: България не е искала доставки на гориво за Украйна

„Българските власти никога не са се обръщали към ръководството на предприятията на „Лукойл“ с молба за доставка на гориво за Украйна“, коментираха от компанията пред журналисти съобщава ТАСС.

Повод за изявлението са думите на Асен Василев, че нефтената компания от рафинерията си в България е доставяла гориво за нуждите на Украйна по поръчка на правителството на Кирил Петков.

„Компанията и по-рано е заявявала, че предприятията от групата „Лукойл“ нямат и не са имали договори за доставка на гориво на територията на Украйна. Никой от представителите на българските власти никога не се е обръщал към ръководството на нашите предприятия с искания за доставки за Украйна“, казва представител на компанията.

От „Лукойл“ отбелязат, че продуктите на рафинерията в Бургас се продават на едро и дребно на вътрешния пазар изключително за български купувачи, като броят на купувачите на дребно едро е около 500. Делът на „Лукойл“ на пазара на дизелово гориво в България е около 95%, докато на компанията обемите на продажбите през 2022 година в страната са били значително под нивото на нейното потребление.

„Що се отнася до взаимодействието с държавните органи на България, „Лукойл“ води диалог изключително по въпроси, свързани с регулирането на бизнеса, в този диалог никога не са обсъждани политически теми“, подчертават от компанията.

По-рано вестник „Ди Велт“, позовавайки се на бившия министър на финансите Асен Василев, съобщи, че България тайно е доставяла на въоръжените сили на Украйна дизелово гориво чрез чуждестранни посреднически компании след началото на войната.

- реклама -