сн. БГНЕС

Лукашенко: Зложелатели искат да унищожат страната

Зложелатели искат да унищожат Беларус. Това заяви Александър Лукашенко в първото си публично изказване след като самолет на „Ryanair” беше принуден да кацне в Минск.

Лукашенко смята, че действията на беларуската страна в ситуацията със самолета са абсолютно правилни, с оглед на получена информация за терорист на бода.

В същото време семействата на задържания в Беларус журналист и приятелката му, са притеснени за безопасността им.

Властите в Беларус публикуваха видео на приятелката на задържания журналист и обявиха, че София Сапега  ще остане в предварителния арест най-малко два месеца.

„На 23 май летях със същия самолет с Роман Протасевич. Аз съм редактор на канала в Телеграм „Черна книга”, който публикува  лични данни на служители на силите за сигурност на Беларус”, заяви София Сапега.

Срещу Сапега, която е гражданин на Русия, могат да бъдат повдигнати криминални обвинения. В интервю, майка й заяви, че е невинна, но просто е била на грешно място в грешно време.

В отговор на насилственото приземяване на самолета на „Ryanair” в Минск, късно снощи Латвия забрани достъп на беларуските авиолинии до въздушното си пространство. Правителството призова местните авиокомпании да избягват небето над бившата комунистическа държава.

- реклама -