Лукашенко
сн. БГНЕС

Лукашенко забранява на медиите да отразяват антиправителствени протести

Беларуският политик Александър Лукашенко одобри законодателство, което ще забрани на репортерите да отразяват в реално време неразрешени масови събития, решение, което оказва огромен натиск върху независимите журналисти.

Лукашенко, който е на власт от 1994 г., подписа тези и други противоречиви поправки, тъй като режимът му е изправен пред международен натиск заради принудителното отклоняване на самолет и последвалото залавяне на белоруския дисидент Роман Протасевич, който е пътувал на борда .

Измененията в закона за медиите и масовите събития забраняват на репортерите да участват или да организират неразрешено масово събитие, както и да ги отразяват пряко.

На всеки белоруски гражданин (не само на журналистите) е забранено да отразява неразрешен митинг и да използва краудфъндинг за плащане на глоби за нарушаване на законодателството за масовите събирания, според измененията, публикувани от държавните медии.

Публикуването на резултати от независими проучвания също няма да бъде разрешено.

В продължение на месеци в Беларус имаше безпрецедентни антиправителствени демонстрации, избухнали след оспорваните президентски избори миналия август.

Беларуските сили за сигурност репресираха протестиращите, като редица опозиционните лидери бяха принудени да напуснат страната.

Последва кампания срещу независимите медии, десетки журналисти бяха задържани и осъдени за отразяването на антиправителствените протести.

Критиците на Лукашенко казват, че измененото законодателство узаконява репресиите срещу независимата журналистика в бившата съветска държава.

„Откриха се големи възможности за изкореняване на онова, което е останало от независимите медии“, каза Борис Горецки, заместник-ръководител на Беларуската асоциация на журналистите, пред АФП.

Според сдружението в момента близо 30 журналисти са зад решетките в Беларус.

В понеделник министерството на вътрешните работи публикува списък с „екстремистки“ канали на Telegram, включително Nexta, които активизираха и координираха огромни протести срещу Лукашенко.

Журналистът и активист Протасевич, който беше задържан в Минск след отклоняването на полета си от Атина до Вилнюс, е съосновател на Nexta и бивш неин редактор.

- реклама -