Лукашенко
сн. БГНЕС

Лукашенко се зарече, да не допусне „Майдан“ по време на изборите в Беларус

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви, че няма да позволи „запалване на пожар“ в центъра на Минск в деня на президентските избори на 9 август.

Според него властите няма да допуснат „Майдан“ в центъра на Минск. „Някои хора продължават да призовават за „Майдан” на 9-10 август. Да не дава Бог да запалим огън в центъра на Минск и да разпръснем жаравата из целия Минск. Не можем да допуснем и няма да допуснем“, каза той на съвещание за обезпечаване сигурността на предизборната кампания.

сн. БГНЕС

Президентът също така подчерта, че „всеки, който обижда и сплашва държавните служители, военните, членовете на изборните комисии, държавните служитнели на всички нива, трябва да бъде подведен под отговорност, както се изисква от беларуските закони и конституция“.

Лукашенко нареди да се провери законността на инициативата на неговите съперници на изборите, които организираха алтернативно преброяване на гласовете.

„Друга тема, която се появи на бял свят, е алтернативно броене на гласове в деня на изборите. И Генералната прокуратура, и съдилищата трябва да преценят законността на подобни инициативи“, заяви държавният глава.

сн. БГНЕС

Според Лукашенко, цитиран от БЕЛТА, властите трябва да предоставят възможност на всеки, който ще гласува, „да го направи спокойно, празнично, без страх от атаки и намеса в личния избор на човекa“.

В Беларус президентските избори ще се проведат на 9 август, a предсрочното гласуване започна на 4 август. Избирателната активност в резултат на двудневното предсрочно гласуване беше 12,75%. Петима души са регистрирани като кандидати за най-високия държавен пост, включително действащия президент Александър Лукашенко.

сн. БГНЕС

Представители на обединения щаб на кандидата за президент Светлана Тихановская обявиха пускането от 23 юли на онлайн платформата „Глас“, чрез която се предлага да се осигури прозрачност на изборите, без да се нарушава законът. В деня на изборите гражданите са поканени да направят снимка на бюлетината с техния избор и да изпратят снимката в специален чат в Telegram или Viber. В същото време е посочено, че проектът не замества самото гласуване и не е проучване на общественото мнение.

- реклама -