Лукашенко, Беларус, граници

Лукашенко се стяга за война, границите на Беларус засега са отворени

Границите на Беларус остават отворени.

Засега – ден след като президентът Александър Лукашенко заяви, че ги затваря и че може да избухне „война“ със съседни страни, които според беларуския президент подклаждат протестите срещу него, предаде Франс прес.

Беларуските гранични войски съобщиха в акаунта си в „Телеграм“, че контролът е засилен и „са разположени тактически подкрепления“, но „контролните входни и изходни пунктове функционират“.
Лукашенко вчера обяви, че мобилизира „половината“ армия по границите с Литва, Латвия, Полша и Украйна и ги затваря поради заплаха от „гореща война“. „Не искам Беларус, Полша или Литва да се превърнат в театър на бойни действия, където ще се решават чужди проблеми“, каза той, съобщава БТА.

Според Минск протестът срещу спорното преизбиране на Лукашенко се ръководи от Запада и западните съюзници стремеж да си послужат с Беларус като трамплин за действия срещу Русия.

Лукашенко вече неколкократно мобилизира войските по границата срещу хипотетични заплахи от страна на съседни държави, включително през това лято от страна на Русия.

След като цяла пролет обвиняваше Русия, че иска да се отърве от него, за да превърне страната му във васал, Лукашенко направи завой на 180 градуса, за да получи подкрепата й срещу масовите протести с искане за оставката му, започнали след изборите на 9 август. Недоверчива в началото, Москва го увери, че ще го подкрепи, и сега приема, че протестите се ръководят от Запада начело с американците, допълва

- реклама -