сн. БГНЕС

Лукашенко категоричен, че нови избори няма да има. Освободиха всички арестувани

Работници протестират в Минск

Президентът на Беларус Александър Лукашенко заяви на среща със служители на Минския завод за колесни трактори, че в страната няма да има повторни президентски избори.

Никога не чакайте от мен да направя нещо под натиск. Няма да има повторни избори. Защото в този случай няма да има Мински завод за трактори, МАЗ или БЕЛАЗ, ние ще унищожим всичко за шест месеца“, цитира думите на Лукашенко агенция БЕЛТА.

Лукашенко се срещна с работници в завода и омаловажи протестите, като каза, че в общи линии фабриките работят. „Ако някой не иска да работи и иска да напусне работното си място – моля, вратите са отворени“, отсякъл е Лукашенко.

Протестиращите се събраха пред фабрика и пред централата на държавната телевизия в Минск след призив на опозицията в Беларус за обща стачка заради спорните избори.

Протестиращи размахват червено-бялото знаме на опозицията пред телевизионния канал и в Минския завод за колесни трактори, където гостува президентът Александър Лукашенко. Работниците са заявили пред АФП, че няколко хиляди служители са напуснали работните си места.

Протестиращите в завода скандират „Отивай си!“ и „Няма да забравим, няма да простим.“

Почти всички задържани в Беларус за административни нарушения за участие в неразрешените масови акции вече са освободени.

Това съобщи в понеделник пресслужбата на прокуратурата на страната.

„Генералната прокуратура, в сътрудничество с Министерството на вътрешните работи, извърши работа по освобождаване на граждани, задържани в административни производства за участие в неразрешени масови мероприятия. Почти всички лица вече са освободени“, се казва в съобщението.

Пресслужбата пусна и списък на лицата, излежаващи административен арест. Според нея този списък ще бъде актуализиран и допълнен.

 

- реклама -