Путин, Лукашенко, Беларус

Лукашенко говори с Путин: Проблемите на Беларус ще бъдат решени бързи

Президентът на Русия Владимир Путин и неговият беларуски колега Александър Лукашенко се съгласиха в телефонно обаждане, че „проблемите“ в Беларус ще бъдат бързо решени.

Телефонният разговор дойде, след като лидерът на Беларус, който твърди, че е спечелил оспорвани президентски избори в неделя, заяви, че трябва да се свърже с Москва заради нарастващите протести срещу неговото управление.

„И двете страни изразиха увереност, че всички възникнали проблеми ще бъдат решени скоро“, се казва в изявление на Кремъл.

Русия беше единствената съседка на Беларус, която подкрепи Лукашенко по време на масовите протести, които печелят все по-голяма подкрепа от страна на беларусите и привлече международно осъждане на полицейско насилие и фалшифициране на гласове.

В информацията за разговора между Путин и Лукашенко Кремъл каза, че „най-важното е да се предотврати разрушителните сили да се възползват от тези проблеми“.

Според московската трактовка тези сили „се стремят да навредят на взаимоизгодното сътрудничество на двете страни в съюзната държава“.

Лукашенко, който ръководи Беларус вече повече от четвърт век, има опит в заиграване и настройване на Русия срещу съседния Европейски съюз, когато това му е удобно, но Беларус е силно икономически зависима от Русия

- реклама -