Лукарски

Лукарски: Кръговата икономика е приоритет на председателството ни на ЕС

Кръговата икономика ще бъде един от основните приоритети на българското председателство на Евросъюза, обяви министъра на икономиката Божидар Лукарски на среща с холандския министър на външната търговия.

Рециклирането като евро приоритет

Страната ни ще направи преход към промяна в начина на потребление и ориентиране към повторната употреба. Холандия, за която кръговата икономика също е приоритетна е изразила готовност да ни съдейства. Министър Плумен е предложил да ни предостави експертна помощ за управлението на отпадъци и превръщането им в енергия.

Страната ни има възможност да се възползва от средства от Европейският фонд за стратегически инвестиции и програма „Хоризонт 2020“, която възлиза на 650 млн. евро.

Търсим холандски инвестиции

По време на срещата двамата министри са обсъдили потенциално сътрудничество за насърчаване на високотехнологичните сектори на българската икономика и привличане на повече инвестиции от холандски компании в тях.

„Бихме искали да се кооперираме с холандските фирми в този сектор, които знаем, че са едни от водещите в света“, посочи министър Лукарски.

Холандия е водещ инвеститор у нас, а през последните години заема и лидерската позиция с общ обем на преките инвестиции от над 7 млрд. евро за периода 1996-2015 г.

По думите на икономическия министър този факт прави Кралството стратегически и много важен партньор за страната ни не само в сферата на високите технологии, но и други области от взаимен интерес.

- реклама -