Лука Модрич – от махалата до върха на славата

Трудният път към успеха на футболиста трогна милиони хора по света. Той не е тренирал в скъпи отбори като юноша, не е имал детство дори…Трудно, но заслужено е тръгнал от подножието на връх Рог на плаинната Велибит, за да стигне до това, което е днес.

Семейство Модричи е живяло в подножието на плананита Велебит, в махалата Затон, недалеко от върха Св. Рок.

Баща му работел по подръжката на пътищата. Толкова трудно живеели, че местните казвали, че в това място оцеляват само гущери и Модричи.

Когато е бил 6-годишен, сръбски четници застрелват дядо му на 500 метра от дома им. Семейството на Модрич успява да избяга само с дрехите на гърба си. В разгарящата се югославска война те са настанени като бежанци в държавен хотел в град Задар.

Малкият Лука е записан да тренира в местен клуб по футбол, за да не мисли за нещастието, сполетяло семейството. По цял ден не спирал да рита и често чупел прозорци на сградите наоколо.

По това време семейството му е толкова бедно, че не може да си позволи да му купи футболни кори за краката. За да се предпази, Лука носел такива, направени от дърво…

Младият талант показва много качества и след края на войната отива на проби в „Хайдук”, Сплит, където съдбата отново е сурова към него – обявяват го за прекалено хилав и отсичат, че няма достатъчно талант.

Това не го спира – отива в „Динамо” Загреб, когато е 8 клас.

 

Днес той е капитан на националния отбор на Хърватия и плеймейкър на испанския „Реал Мадрид“.

Лука Модрич спечели сърцата на футболни запалянковци от цял свят с уменията си, с честна игра, както и с емоциите си, които не може да скрие на терена.

Той най-тежко преживя загубата от Франция на Мондиала и се наложи емоционалния президента на Хърватия Колинда Китарович да го успокоява. Емоция, за която никой не го укори.

Безспорно най-голямото му богатство са съпругата му Ваня, синът му Ивано и дъщеря му Ема.

- реклама -