Луфтханза

„Луфтханза“ анулира стотици полети заради стачка на германските работници от обществения сектор

Най-големият превозвач в Германия „Луфтханза“ бе принуден да анулира 800 от 1600 редовни полета, включително 58 полета на дълги разстояния.

Германските работници от обществения сектор, включително наземен екипаж и пожарникари на летищата, излязоха в 5:00 ч.сутринта с бойкот, който ще продължи до 18:00 ч.

Във вторник „предупредителна стачка“ удари най-голямото летище в Германия, както и други регионални центрове като Мюнхен, Кьолн и Бремен

Други летища, като Хамбург, Лайпциг и Хановер, също бяха засегнати. Половината от полетите в Мюнхен бяха отложени или отменени според профсъюза Verdi.

Извън летищата бяха засегнати и местен транспорт, детски градини, сметища и болници. Държавните служители излязоха да искат 6,0-процентно увеличение на заплатите на 2,3 милиона души, работещи за федералните, провинциалните и местните власти в Германия.

Предвид икономическата устойчивост на страната, „кога, ако не сега, трябва да има значителни увеличения на заплатите за работниците, включително тези в публичния сектор?“ попита лидерът на Verdi Франк Бсирке с появата си на летище Франкфурт.

Асоциацията на летищните оператори (ADV) обаче обвини профсъюзите за „липсата на всякаква пропорционалност“, като стачката провали десетки хиляди пътувания – на 90 000 души със самолети на „Луфтханза“ – и загубите в следствие на това, които биха стрували милиони.

Летищният оператор „Фрапорт“ заяви във вторник следобед, че услугата трябва да се върне към нормалното в привечер. „Ще отнеме около 45 до 60 минути, за да могат всички служители да бъдат отново на работа и тогава ще се върнем към нормалното обслужване“, каза говорител пред ДПА.

- реклама -