Лозан Панов за сваленото доверие от Борисов: Това е негов личен избор

„Всеки гражданин има право да се доверява на когото си поиска“.

Така председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов коментира думи на премиера Бойко Борисов, че сваля доверието си от него. Борисов упрекна Панов, че се изявява като политическа фигура и прави коментари на политически теми, а не си гледа съда. „Това е негов личен избор“, добави Панов. Председателят на ВКС беше на среща при президента Румен Радев за консултации във връзка с избора на нов главен прокурор.

Повече от час продължи срещата между двамата. След нея председателят на ВКС заяви, че президентът навременно е започнал консултациите. Панов използвал случая, за да повдигне темата за отваряне на конституцията за промени в правомощията на главния прокурор. Според шефа на ВКС прокуратурата трябва да премине към изпълнителната власт. Според Панов главният прокурор бил най-силната политическа личност в България. 

Това е втората от поредицата срещи, които президентът провежда във връзка с критериите за избор на следващия главен прокурор. Вчера, след срещата си с президента, главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че е още рано за консултации за нов главен прокурор.

На въпрос защо е критикувал българските институции като политик пред европейската комисия Панов каза, че говоренето му е било като на човек, запознат с проблемите на съдебната система. Казал това, тъй като не смятал, че имало съдебна реформа в България.

- реклама -