Лозан Панов, инициативен комитет, кандидат, президент

Лозан Панов с критики към Радев и Герджиков. Обяви и кандидата си за вицепрезидент

Първо официално изявление пред медиите на Лозан Панов – настоящият председател на Върховния касационен съд, за когото днес стана официално ясно, че влиза в надпреварата за „Дондуков 2“. Минути преди официалното учредяване на Инициативния комитет, които ще го издигне като кандидат за поста, Панов даде кратко изявление пред журналистите и отговори на част от техните въпроси.

Той отправи критики и към двамата си основни претенденти – настоящият държавен глава Румен Радев и подкрепения от ГЕРБ-СДС проф. Анастас Герджиков.

„Не вярвам в конституционния катарзис на г-н Радев. Не съм видял позиция за Сотир Цацаров, когато беше главен прокурор. Нямаше такава и срещу Гешев. Тази позиция се появи, когато копоите на г-н Гешев влязоха в президентството“, смята Лозан Панов.

И обвини в обвързаности с ДПС името на проф. Анастас Герджиков:

„Мисля, че това е път ДПС да се насочи към този пост в държавата. С това движение имаме опит години наред като скрит съюзник на г-н Борисов. Пример за това е ВСС“, категоричен беше Панов.

На въпрос кой ще бъде неговият вицепрезидент, той посочи журналиста и писател Мария Касимова.

„Човек, който ще се занимава с въпросите, свързани със социална дейност и разбира се много важен въпрос – за свободата на словото“, начерта Панов нейните приоритети.

Попитан дали кандидатурата му не разпокъсва задругата на т. нар. „партии на протеста“ и ще разчита ли на тяхната подкрепа, кандидатът за президент отговори, че ще разчита на подкрепата на всички българи.

Като своя мисия определи:

„Моята кауза е била независимостта на съдебната система. Бих искал да се обърна към българските граждани и да ги призова да ме подкрепят, защото бих могъл да бъда следващият човек, който ще подпише указа за назначаване на нов председател на ВКС“, каза Панов.

Той е на мнение, че правовата държава у нас е заплашена.

„Правовата държава, която се завладява, е въпрос, в който юристите трябва да имат думата. Това което ме притеснява е, че с начина на развитие се върви в една много опасна посока за демократичното общество. Една млада демокрация като Българя има нужда нейните институции да са защитени“, каза още Панов, след което благодари на журналистите.

- реклама -