Лозан Панов: Основните заплахи към съда идват от прокуратурата

„Съдиите изпитват страх от главния прокурор. Основните заплахи към съда идват от прокуратурата и в частност от главния прокурор“. Това заяви шефът на ВКС Лозан Панов на форум, посветен на независимостта на съда. Гост на събитието, организирано от Панов, беше зам.-шефът на Европейския съд по правата на човека Роберт Спано и нашият съдия в същия съд Йонко Грозев.

В залата присъстваха най-вече членове на Съюза на съдиите, председателят Калин Калпакчиев, съдиите Весислава Иванова, Атанас Атанасов, Нели Куцкова. ВСС беше представен от Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова. Малко бяха и съдиите от ВКС.

При откриването на конференцията Панов за пореден път атакува институцията на главния прокурор.

В словото си пред магистратите Панов заяви, че прокуратурата е придобила власт над съда и че основите заплахи за независимостта на съда идват от държавното обвинение и главния прокурор. Според него прокуратурата винаги е вървяла с победителите, за управляващите тя е инструмент, а за управляваните – бухалка. По думите му наказателната репресия е кръвоносните съдове на властта. Според него прокуратурата, която винаги е вървяла с победителите, придобила власт над съда. Атрактивните обвиняеми били падналите от власт.

Извън залата Панов обясни, че независим прокурор, който да разследва главния прокурор, не може да стане без промяна в конституцията. Той също така атакува и Съдийската колегия на ВСС, в която, според него, имало голямо политическо влияние.

 

- реклама -