Лозан Панов ВСС разследване търговия с влияние

Лозан Панов иска разследване за политическо влияние върху ВСС

Председателят на ВКС Лозан Панов призова компетентните органи да започнат разследване на търговия с влияние по данни, изнесени от министър-председателя и главния прокурор.

Това Панов каза в сградата на Висшия съдебен съвет, предава БТА.

Позицията му е по повод изказване от вчера на премиера Бойко Борисов за начина, по който се прави изборът на тримата големи в съдебната система и друго изказване, по тази тема, на главния прокурор Сотир Цацаров при изслушването на Иван Гешев за главен прокурор във ВСС.

Председателят на ВКС припомни друг случай с данни за търговия с влияние – записите „Яневагейт“, в които се споменават главният прокурор и министър-председателят. „Този път обаче, самите те оповествяват такива данни. Въпросът, който задавам е – Къде са разследващите органи?“, заяви Лозан Панов.

Председателят на ВКС определи като „странна“ идеята да се назначава независим прокурор, който да може да разследва главния прокурор и който се избира с 2/3 мнозинство от прокурорската колегия.

Панов постави въпроса доколко независим ще бъде този прокурор, след като изборът му ще бъде осъществяван от бивши и бъдещи подчинени на главния прокурор. Той допълни още, че заседание на Венецианската комисия ще има на 6 декември и тогава ще станат ясни окончателно какви ще бъдат препоръките им за съдебната ни система, за които премиерът заяви, че поема отговорност да изпълни изцяло.

- реклама -