Лозан Панов, въпрос, Цацаров, Гешев, дела

Лозан Панов: Има риск изборът за главен прокурор да е от един кандидат

„Има риск изборът за главен прокурор да остане само с една кандидатура, след като цялата прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет вчера издигна Иван Гешев.“. Това заяви председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов.

Пред журналисти той уточни, че все пак остава възможността за издигане на друга кандидатура, която да е само за проформа състезание.

„Прозрачността е нещо важно и тя трябва да се случи в пленума на ВСС. Нагледахме се на случаи, в които се избират главни прокурори с проформа кандидатури. И в крайна сметка дори тези, които внесоха предложение не гласуваха за него“, припомни Панов.

Той поиска да се запознае първо с концепцията на Гешев и след това да зададе въпроси. „Важно е виждането му за развитието на прокуратурата, важно е с какви дела се е занимавал, какви дела е придвижил към съда“, посочи Панов.

Панов ще настоява за изслушване на съдия Мирослава Тодорова и главния съдебен инспектор Теодора Точкова във връзка с изнесените лични данни на съдията.

„Не става ясно какви са причините и как се е случило това с декларацията. Очаквам да разбера дали има тенденциозност. Обяснението, че служител се е объркал не е достатъчно“, коментира Панов. Според позицията на Инспектората експерт с икономическо образование е допуснал техническа грешка.

Според Панов ако сега няма реакция има риск това да се случи отново. Председателят на ВКС видя в случая елемент на тенденциозност – това се случва точно с Тодорова, която е била редовно проверявана, че тя редовно е ставала обект на нападки от главния прокурор.

- реклама -