ловец

Ловец от Пирот застреля бежанец до българската граница

Ловец от Пирот застреля нелегален афганистански бежанец между селата Славиня и Изатовци, само на няколко километра от границата с България. Това предаде сръбската национална телевизия РТС, като цитира местните власти.

Телевизията се позовава на официално съобщение на Министерството на отбраната, в което се казва, че около 21,00 ч. местно време (22,00 ч. българско време) при обход на сръбско-българската граница бил чут изстрел в района.

На мястото на инцидента са били открити 6 мигранти от Афганистан и 4 местни ловци. От изстрела е пострадал 20-годишен афганистанец, който малко след това е починал.

Стрелецът ловец е задържан за 48 часа. Води се разследване.

Сърбия е част от т.нар. Балкански маршрут, използван от стотици хиляди мигранти от Близкия изток, Азия и Африка по пътя им към западна Европа.

Въпреки че маршрутът беше затворен през март, мигрантите продължават да прекосяват района на малки групи с помощта на каналджии.

От средата на юли, когато Белград въведе съвместни патрули на полицаи и военни, над 3 700 мигранти са били засечени при опит да преминат нелегално, сочи официалната статистика.

- реклама -