кадър: БНТ

Лорер: ИТН умишлено спират работата на българското правителство

ИТН не работи за интересите на България в момента. Те умишлено спират работата на българското правителство заради парите за пътища.

Това е най-безотговорното нещо. Това заяви в интервю за „Тази сутрин“ министърът на иновациите и растежа Даниел Лорер.

„Наблюдаваме сценаристка методика на ИТН още от началото. Политиката се прави с идеи, не с капризи и желания“, подчерта той.

„Ние преминахме през огромни кризи – при COVID те не излязоха от правителството, защото нямаме здраве, инфлация – те не излязоха от правителството, защото имахме проблеми в енергетиката и заради цените на енергията, войната в Украйна – те не излязоха от правителството заради политиката ни към Украйна или към Русия. Решиха да излязат от правителството заради какво? Пътищата на България. Те искат колосална цифра от 6 милиарда, които да бъдат изхарчени тази година за пътищата и това е причината те да хвърлят България в хаос. Аз наистина недоумявам какво седи зад това“, коментира Лорер.

Той изрази вяра, че в ИТН има различи хора и някои от тях могат да бъдат събуден за истинския интерес на България. „Оптимисти сме и вярваме в човешката природа. Надяваме се, че поне 12 души имат правилната мотивация“, допълни Лорер, като прогнозира предсрочни избори, ако това не се случи. „Не купуваме депутати и съвест. Това, което правят други партии, не трябва да се приписва на нас“, категоричен бе министърът.

По думите му, не всички министри на ИТН са депозирали оставките си. „Може би и при тях тече вътрешен дебат.  Възможно е част от тези лица да останат в отбора ни, тъй като сме имали градивни моменти в работата ни дотук“, посочи Лорер, като отбеляза, че работата е вървяла изключително добре с министъра на енергетиката Александър Николов и спортния министър Радостин Василев.

Той коментира, че от ПП все още нямат фиксиран кандидат, който ще оглави вътрешно министерство в случай, че Бойко Рашков застане начело на КПКОНПИ, каквато заявка направи вчера премиерът Кирил Петков.

Лорер посочи още, че жена му е шеф на политическия кабинет на вицепремиера и обяви, че конфликт на интереси няма. Министърът нарече обвиненията за семейни назначения в Министерски съвет, които ИТН отправиха, „удобни дъвки“.

- реклама -