сн. БГНЕС

Лондончани използваха последните часове „свобода“, за да напуснат столицата преди затварянето

Хиляди лондончани решиха да не послушат препоръките на британските власти и напуснаха столицата в събота вечерта преди влизането в сила на новите ограничения, съобщиха местните медии.

Според „Сън“ гарите снощи са приличали на „военна зона“, в продължение на часове хората са чакали на дълги опашки, за да успеят да се измъкнат от града и да избегнат затварянето. Автомобилният трафик в посока извън Лондон също беше силно затруднен, посочва изданието.

Снощи във Великобритания влязоха в сила нови по-строги ограничения от 4-та степен, които обхващат регионите Лондон, Кент, Есекс и Бедфордшир и ще важат поне до 30 декември. Промените се въвеждат заради открит в страната нов щам на Ковид-19, който според официално изявление на британския премиер Борис Джонсън, се разпространява много по-лесно.

Съгласно новите правила всеки, който се опита да напусне Лондон, може да бъде арестуван.

Забраняват се срещите на закрито с всеки, който не е част от съответно домакинство. Жителите на тези райони следва да останат по домовете си, освен ако не се налагат пътувания до работното място, в случай, че не могат да работят от дома си.

Други допустими изключения са образование, грижа за деца, или физически упражнения на открито. Разрешават се срещи с до едно лице от друго домакинство, но само на открити обществени места.

Според премиера Джонсън, новите мерки ще помогнат да бъдат спасени човешки животи от новия мутирал щам на вируса.

„Да, Коледа тази година ще бъде много по-различна, но трябва да сме реалисти. Ние жертваме шанса си да се видим с близки тази Коледа, така че имаме по-голям шанс да защитим живота им, за да можем да ги видим на бъдещите Коледи“, подчерта той.

Решението на хиляди хора да напуснат Лондон и югоизточната част на Англия и да отпътуват до други части на страната, беше определено като „абсолютно безотговорно“ от министъра на здравеопазването Мат Ханкок, съобщи „Гърдиън“. Той беше абсолютно категоричен, че „хората е трябвало да разопаковат багажа си“, вместо да излизат извън града.

- реклама -