Лондон: Всяка сделка, свързана с Брекзит, трябва да зачита факта, че сме независими

Британският бизнес секретар Алок Шарма заяви, че Великобритания и Европейският съюз все още са разделени в търговските преговори за Брекзит.

„Ще продължим преговорите, разбира се, че сме разделени по някои въпроси, но както каза премиерът, не искаме да се оттегляме от тях,“ каза Шарма пред Скай Нюз.

Той добави, че всяка сделка, която Великобритания ще сключи, трябва да зачита факта, че страната е независима.

„Много съм уверен, че всъщност веригите за доставка ще продължат да съществуват“, каза той. „Бих казал на всички – пазарувайте както обичайно и мисля, че ще бъдем напълно добре.“

Съобщението, че вероятността да има Брекзит без сделка е 80 %, накара ръководствата на супермаркетите във Великобритания да се подготвят за паническо изкупуване на стоки, припомня БГНЕС. На британските супермаркети им бе разпоредено да се запасят с достатъчно храни и други стоки от първа необходимост заради нарастващия страх и паника от възможността Великобритания да напусне ЕС без сделка. Огромни опашки се извиха пред различни търговски обекти, след като търговците на дребно и доставчиците организираха различни акции на фона на липсващата яснота относно търговската сделка с Брюксел. Има опасения от недостиг на зеленчуци, които идват предимно от страните от ЕС, ако преговарящите не успеят да преодолеят зейналата пропаст по отношение на правилата за риболов и правилата за търговия.

Министрите в британския кабинет изготвиха планове за спасителен пакет от 10 милиарда паунда за секторите на икономиката, които ще бъдат силно засегнати при лош сценарий

На свой ред водещият преговарящ на Европейския съюз Мишел Барние заяви, че две условия остават нерешени.

„Водим преговори само от девет месеца, необходими са ни поне пет години за всички предишни споразумения, за да дадем всички шансове на това споразумение…, което все още е възможно“,каза Барние.

„Добро, балансирано споразумение, означава две условия, които все още не са изпълнени. Свободна и лоялна конкуренция… и споразумение, което гарантира взаимен достъп до пазари и води. И по тези точки не намерихме правилното балансиране с британците. Така че продължаваме да работим“, добави той.

По-рано премиерът на Обединеното кралство Борис Джонсън проведе телефонен разговор с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. В изявление, публикувано в неделя следобед, Фон дер Лайен потвърди, че и двете страни са се договорили да продължат преговорите.

11-месечният преходен период за Брекзит, който влезе в сила след напускането на Обединеното кралство от Европейския съюз на 31 януари, трябва да изтече в края на годината. Лондон и Брюксел се стремят да сключат сделка за свободна търговия преди изтичането на преходния период, въпреки че двете страни са на различни позиции по отношение на управлението, риболовните права и набора от правила и процедури, предназначени да предотвратят бизнеса да подбива конкурентите.

- реклама -