Великобритания ЕП заплаха права европейски граждани

Лондон: Свободното движение на хора ще приключи през март 2019-та

Свободното движение на гражданите на ЕС до Великобритания ще приключи през март 2019 г., заяви говорител на британския министър-председател Тереза Мей, цитиран от „Политико”.

Изданието цитира изказване, според което е „неправилно да се спекулира“ как би изглеждала имиграционната система във Великобритания след Брекзит, особено след поредицата от често противоречиви изявления на министрите от кабинета.

Финансовият министър Филип Хамънд заяви в петък, че иска преходен период с продължителност до три години и това ще означава „много договорености, които остават много подобни на членството в Европейския съюз“.

Министърът на вътрешните работи Амбър Ръд, която миналата седмица поръча анализ на миграцията в ЕС, заяви, че гражданите от блока ще могат да идват в Обединеното кралство по време на преходния период, стига да са регистрирани.

Но министърът на външната търговия Лиъм Фокс, водещ защитник на Брекзит, каза, че нерегламентираното свободно движение на хора не съответства с резултата от референдума за напускане на ЕС миналата година. Той каза, че кабинетът не е постигнал споразумение за миграцията след развода с Брюксел.

Според „Политико”, помощникът на Тереза Мей е категоричен, че „други елементи на имиграционната система след Брекзит ще бъдат приведени в течение”.

Великобритания реши да напусне ЕС на референдума, проведен на 23 юни 2016 г. Привържениците на раздялата с европейската общност бяха с 3 процента повече от опонентите си.

- реклама -