Лондон спря сеченето на възпоменателна монета за Брекзит от 50 пенса

Великобритания временно „прекрати“ сеченето на възпоменателна монета по повод излизането на страната от ЕС, тъй като Брекзит следващата седмица изглежда ще бъде отложен за трети път, съобщава АФП.

Все още не е ясно какъв е точният брой на изсечените монети от 50 пенса, нито каква ще бъде съдбата им. „Временно прекратихме сеченето на монетата Брекзит и ще вземем своевременно окончателно решение за следващите стъпки, които ще предприемем“, посочват в изявление от Държавната хазна.

На монетата е изсечена крайната дата за Брекзит 31 октомври и думите “мир, просперитет и приятелство с всички народи“. Заместник-министър Куаси Куартенг отхвърли твърдението, че е „глупаво“ да се започне сеченето на монетата, преди да бъде ясно дали Лондон ще се разведе с Брюксел.

Британският премиер Борис Джонсън беше задължен със закон за поиска отлагане на Брекзит от ЕС, след като депутатите от Камарата на общините отказаха да подкрепят сделката, която той сключи с евролидерите на последния Европейски съвет в Брюксел.

Лидерът на Консервативната партия вече заяви, че „по-скоро ще падне мъртъв в канавка“, отколкото да продължи 46-годишното членство на Обединеното кралство след 31 октомври. Лидерите от ЕС дадоха принципно отлагане на Брекзит, но все още не е ясно за какъв срок.

- реклама -