Брекзит закон Великобритания ЕСЕК, Великобритания, предложение, Джонсън

Лондон ще поиска временен митнически съюз с ЕС след Брекзит

Великобритания може да поиска временен митнически съюз с ЕС след Брекзит

Това заявиха от правителството, което трябва да публикува днес първите си детайлни предложения за бъдещото си партньорство с Брюксел.

Лондон посочва, че членството на страната в митническия съюз, което позволява свободното придвижване на стоки, ще приключи с излизането от единния пазар през март 2019 г.

От министерството за излизането от ЕС съобщиха, че ще се опитат да постигнат „ограничен във времето период на прилагане“ на митническо споразумение, за да се гарантира сигурност за бизнеса и да се даде време за сключването на нов договор.

„Един от възможните подходи би бил временен митнически съюз между Великобритания и ЕС“, се казва в изявление часове преди публикуването на пълния доклад по-късно днес.

Според експерти ще е изключително трудно да се договори ново споразумение за свободна търговия между Лондон и Брюксел преди излизането на Великобритания от блока

Преди това трябва да бъде постигнато единодушие по три основни въпроса – парите, които Великобритания трябва да плати при Брекзит, въпросът с правата на имигрантите и този за границата между Северна Ирландия и Ирландия.

В сряда британското правителство ще публикува предложенията си по граничния въпрос, малко преди началото на третия кръг от преговори за Брекзит в Брюксел края на този месец. Според представители на Лондон въпросът с границата е неразривно свързан с митническия съюз. След излизането от ЕС границата с Ирландия ще е единствената сухопътна връзка на Великобритания със Съюза. В същото време съществуват тревоги, че връщането на пропускателни пунктове по границата може да повлияе на крехкия мир в северна Ирландия.

Източник: АФП

- реклама -