Великобритания Великобритания, мерки, локдаун, Борис Джонсън
сн. БГНЕС

Лондон с обвинения към Кремъл заради Украйна

Великобритания обвини Кремъл в опити да постави проруски лидер начело на Украйна и заяви, че служители на руското разузнаване са били в контакт с множество бивши украински политици, предаде БТА, цитирайки Ройтерс.

Британското външно министерство отказа да предостави доказателства в подкрепа на обвиненията си, отправени в момент на засилено напрежение между Русия и Запада поради струпването на руски войски в близост до границата с Украйна.

Москва настоява, че няма планове за инвазия. Британското министерство обаче заяви, че има информация, че руското правителство обмисля бившият украински депутат Евгений Мураев за потенциален кандидат, който да оглави проруско правителство.

„Няма да толерираме заговор на Кремъл за поставяне на проруско ръководство начело на Украйна“, заяви в Туитър британската външна министърка Елизабет Тръс.

„Кремъл знае, че военно нашествие би било огромна стратегическа грешка и че Великобритания и нашите партньори биха наложили на Русия да плати тежка цена“, добави тя.

45-годишният Мураев е проруски политик, който се противопоставя на интеграцията на Украйна със Запада, припомня Ройтерс.

„Оправихте ми настроението тази вечер. Британското външно министерство изглежда объркано“, заяви той пред британския в. „Обзървър“. „Не е много логично. Забранено ми е да стъпвам в Русия.

Не само това, а и парите от фирмата на баща ми там бяха конфискувани“, добави той. „Призоваваме британското външно министерство да спре да разпространява абсурди“, реагира руското дипломатическо ведомство в Туитър.

Емили Хорн, говорителка на Съвета за национална сигурност на САЩ, заяви, че Вашингтон смята британските обвинения за „силно притеснителни“ и изрази подкрепа за правото на украинския народ да определя собственото си бъдеще.

Лондон заяви също, че има информация, че руското разузнаване поддържа връзки с множество бивши украински политици, включително високопоставени фигури. Те също са обмисляни като потенциални кандидати.

- реклама -