Лондон: Руска подводница заплашва интернета по света

Дейността на руска подводница заплашва подводните кабели, осигуряващи комуникационните системи и интернета по целия свят. Това предупреждава британският вестник The Guardian, цитирайки началника на Щаба на въоръжените сили на Обединеното кралство.

Според адмирал Тони Радакин, подводните кабели, които предават интернет данни, са „истинската информационна система в света“. По думите му всеки опит да бъдат повредени може да се счита за „акт на война“.

В първото си интервю, откакто пое ролята, сър Тони – бивш ръководител на Кралския флот – каза, че през последните 20 години е имало „феноменално увеличение на руските подводни дейности“.

Той добави, че това означава, че Москва може да „изложи на риск и потенциално да експлоатира истинската световна информационна система, която представлява подводни кабели, които вървят по целия свят“.

„Там се движи предимно цялата световна информация и трафик. Русия увеличи способността си да застраши тези подводни кабели и потенциално да експлоатира тези подводни кабели.

Военноморските сили проследяват дейността на руските подводници. Сблъсъкът между HMS Northumberland и руска подводница предизвика спекулации за дейност по картографиране на кабели. Той беше през декември 2020 г. и беше заснет от документален екип от Channel 5, работещ по телевизионен сериал.

В интервюто си Радакин каза също, че Обединеното кралство трябва да разработи хиперзвукови ракети, за да бъде в крак с военната конкуренция.

Той изтъкна способностите на Русия с хиперзвукови и далекобойни ракети като заплаха и съответните способности на Великобритания като слабост. „Нямаме (ги) и трябва да имаме“, каза той.

Радакин каза, че е информирал министрите за „военния избор“ на Великобритания, ако Русия започне инвазия в Украйна. Не разкри обаче детайли.

Източник: „Фокус“

- реклама -